Gemeente Zaanstad

23-10-2009
Actualisatie VIII: Tijd nemen voor kwaliteit

Inverdan kent successen, maar staat op onderdelen ook onder druk. In het centrum wordt volop gebouwd en de aanleg van de loop- en fietsroute De Buiging zal eind dit jaar starten. De voorbereidingen voor de aanleg van de Gracht zijn in volle gang. In het najaar is het definitief ontwerp gereed. In Inverdan West is Aurum opgeleverd en start Murano begin november. Helaas werken de effecten van de economische crisis in het hele programma door. Ontwikkelaars hebben financieringsproblemen en de marktvraag is veranderd. De verslechtering van de grondexploitatie en de bijbehorende risico's zijn aanleiding te onderzoeken of bijsturing op het programma Inverdan nodig is. Inverdan-wethouder Hans Luiten: "De crisis hakt er bij Inverdan behoorlijk in. Gelukkig zijn we nog steeds aan het werk in de stad, maar we moeten wel alle zeilen bijstellen. Ook wij ontkomen er niet aan afwegingen te maken. Daarbij blijft kwaliteit voor mij een belangrijke pijler".

In het centrum van Zaandam hebben de projecten Rustenburg, Golden Tulip Hotel Inntel en het Stadhuis inmiddels het hoogste punt bereikt. Voldoende aanleiding voor ludieke vieringen ter plaatse. Ook is gestart met de parkeergarage voor de voorbouw Saentoren. Helaas is ook de crisis hier voelbaar. Het is onzeker of op korte termijn gestart kan worden met het bovengrondse deel van de voorbouw en de Kop Noordschebos.
Wel zal in het najaar gestart worden met openbare ruimte rond het Ankersmidplein zodat in het voorjaar 2010 de winkels van Nieuw Rustenburg en het Golden Tulip Hotel Inntel bereikbaar zijn. De overbouwing van de Provincialeweg zal -zoals al eerder bekend werd- gerealiseerd worden door Hotel Zaanstad, en niet door NS Poort. De onderhandelingen met NS Poort hebben er wel toe geleid dat de spooroverbouwing met bibliotheek en vergadercentrum toch door NS Poort gerealiseerd gaat worden. De realisatieovereenkomst wordt naar verwachting eind dit jaar ondertekend. Voor het project Figaro zijn nog geen verdere afspraken gemaakt met NS Poort. In juni is bekend geworden dat de herinrichting van de Gedempte Gracht een jaar later plaatsvindt. Reden hiervoor is dat er extra tijd nodig is voor een zorgvuldige voorbereiding. Het uitplaatsen van de paviljoens kost meer tijd. Verder is gebleken dat de riolering vervangen moet worden. Dit zou gelijktijdig met de aanleg van de Gracht kunnen plaatsvinden. Ook zal nader onderzoek gedaan worden naar de bouwkundige staat van de panden in relatie tot de aanleg van de Gracht. Het definitief ontwerp van de gracht zal dit najaar gereed zijn.

Uit het fietsonderzoek van december 2008 naar het huidige en toekomstige fietsgebruik en de fietsparkeerbehoefte in 2015 bleek dat de gemeente Zaanstad voor een forse opgave staat. Afgelopen periode zijn locaties onderzocht en is bekeken wanneer welke aantallen nodig zijn. Ook wordt een voorstel gedaan voor het realiseren van 710 fietsparkeerplaatsen (waarvan 320 tijdelijk) in de Vinkenstraat. Hiermee kan op redelijk korte termijn worden ingespeeld op het huidige tekort.

Voortgang West en Overtuinen
In Inverdan West is een aantal positieve ontwikkelingen gaande. Begin november start Kondor Wessels met de bouw van Murano. In juni vond de feestelijke oplevering plaats van de eerste huurwoning van Aurum/ZVH. De koopwoningen volgen binnenkort.

Gemeente Zaanstad, Ymere, Regio College en IKTC beheer hebben in juli een onderhandelingsresultaat ondertekend. Hiermee is de verkoop van de torens 1 en 2 aan Ymere een feit. Ymere zal de torens 3 en 4 realiseren met daarin het Vierender-concept.

In Inverdan West zullen twee nieuwe scholen gebouwd gaan worden. Van de 26 schoollokalen die gebouwd gaan worden zijn er 16 noodzakelijk vanwege de groei van het aantal inwoners door Inverdan en tien als vervanging van huidige lokalen. Momenteel ligt er een voorstel voor twee locaties: het Parera-terrein voor 17 lokalen en 9 lokalen op het Houtveldwegtrace.

Ook in Inverdan West en de Overtuinen ontkomen we niet aan de gevolgen van de crisis. In de Overtuinen zit momenteel weinig voortgang in de projecten. Bepaalde locaties zijn financieel niet haalbaar, anderen worden in de tijd naar achteren geschoven. Vertragingen treden ook op in Inverdan West. Zo leidt het faillissement van de Golden Tulip Group voor vertraging bij de invulling van het KPN-hotel en zijn de laatste voorstellen voor het plan De Slinger door de gemeente afgewezen.

Invloed economische crisis
In juni 2009 heeft de raad Actualisatie VII vastgesteld. De grondexploitatie sloot toen met een saldo van EUR 7,8 miljoen negatief. Actualisatie VIII laat een verslechtering van het resultaat zien van EUR 0,6 miljoen, met name veroorzaakt door de effecten van de economische crisis. De grondexploitatie sluit daarmee op een resultaat van EUR 8,4 miljoen negatief.
De crisis zorgt ook voor vertragingen in verschillende projecten. De planning verschuift hiermee van 2015 naar eind 2016, begin 2017. Hierdoor zal de programmaorganisatie langer doorlopen, met als gevolg oplopende programmamanagementkosten.

Vanwege de crisis, maar ook vanwege ontwikkelingen in de markt en wijzigingen in maatschappelijke behoeften wordt in deze Actualisatie aangegeven dat strategische afwegingen in beeld worden gebracht. Doel is Inverdan op een verantwoorde wijze binnen de financiële en kwaliteitskaders te houden. Hierbij wordt steeds een afweging gemaakt tussen tijd, kwaliteit en geld. Het is de bedoeling begin 2010 de uitkomsten ter besluitvorming aan de raad voor te leggen.

Burgemeester en wethouders bezochten na afloop van haar wekelijkse collegevergadering het Inverdangebied en bekeek daar de laatste vorderingen.

Het college van B&W publiceert vandaag de achtste voortgangsrapportage van Inverdan, getiteld `Tijd nemen voor kwaliteit'. Deze actualisatie wordt aangeboden aan de raadscommissie en gemeenteraad. Laatstgenoemde zal Actualisatie VIII eind oktober behandelen.