SP wil opheldering over graaiende oud-politici op Antillen

24/10/2009 06:30

SP

Persbericht SP

Den Haag, 23 oktober 2009

Van Raak wil opheldering over graaiende oud-politici op Antillen

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van het kabinet over een oud-minister van Sint Maarten. Na zijn aftreden regelde de regering van Sint Maarten voor hem een eenvoudige baan waarvoor hij 12.500 euro per maand opstrijkt. Van Raak: "Het graaien door politici op de Antillen kent geen grenzen. Deze oud-minister heeft nu een licht administratieve baan en verdient meer dan onze minister-president!"

Het Antilliaans Dagblad meldt zaterdag dat de oud-minister zijn inkomen op slinkse wijze ruim verdrievoudigd van 2.700 euro (7.080 Antilliaanse guldens) naar 12.500 euro (33.000 Antilliaanse guldens) per maand. Daarnaast krijgt hij een flink aantal bonussen op zijn salaris, waaronder een toeslag omdat hij in Nederland moet wonen, een toeslag omdat hij zijn eiland moest verlaten en geld om één keer per jaar met zijn hele gezin naar Sint Maarten op vakantie te gaan. Daarnaast krijgt deze oud-minister ook nog twee maanden per jaar alle hotelkosten vergoedt.

Van Raak vreest dat dit geval niet op zichzelf staat. Hij wil van staatssecretaris Bijleveld weten hoeveel andere oud-politici op de Antillen nog meer zulke riante arbeidsovereenkomsten hebben gekregen. Van Raak: "Maar ik wil vooral weten of de Nederlandse regering wist van deze bijzondere arbeidscontracten. Waarom heeft de staatssecretaris niet ingegrepen? En hoe gaat zij dit alsnog doen?"