Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kraakdemonstratie in Utrecht

Utrecht, 24 oktober 2009 - Vanmiddag vanaf 13:00 uur zal er een grote landelijke demonstratie vóór kraken plaatsvinden in Utrecht. Met deze demonstratie willen krakers en sympathisanten duidelijk maken dat, ondanks het kraakverbod dat vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen, kraken gewoon door zal gaan. Ondersteund door onder andere muziek, sprekers, clowns en een kindergroep zal het een kleurrijke optocht worden die de veelzijdigheid van de kraakbeweging laat zien.

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het kraakverbod is het de beurt aan de Eerste Kamer om hierover te debatteren. Hoewel de krakers hopen dat daar beter geluisterd zal worden naar de meningen van tegenstanders van het kraakverbod, waaronder de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, de Raad van State en monumentenzorg, willen ze met deze demonstratie duidelijk maken dat kraken hoe dan ook door zal gaan. Aangezien er gewoonweg niet genoeg betaalbare en fatsoenlijke woonruimte is, zullen velen noodgedwongen of uit principe blijven kraken, zeker omdat de voorgestelde maatregelen tegen leegstand niet afdoende gaan zijn.

Vrijdagmiddag was er een rechtszaak voor een voorlopige voorziening omdat de gemeente Utrecht op het laatste moment nog beperkingen had opgelegd aan de route van de demonstratie. De rechter heeft het verzoek van de krakers afgewezen. "Het opleggen van beperkingen aan een demonstratie is het beperken van de vrijheid van meningsuiting. De gemeente Utrecht doet dit keer op keer, vaak op het laatste moment. Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de rechter ons in het ongelijk heeft gesteld. Desondanks gaan we er een mooie dag van maken," aldus één van de woordvoerders.

De krakers hopen vandaag met minimaal duizend mensen de straat op te gaan, in de kleurrijke optocht voor kraken. "Ik droom van de dag dat kraken aan haar eigen succes ten onder gaat. Dat is de dag dat de woningnood is opgelost. Tot die dag zal kraken doorgaan. Het enige resultaat wat dit kraakverbod zal opleveren, is dat het huidige, open karakter van de kraakbeweging verloren gaat" vertelt kraker Jochem. Met de nieuwe wet zou het kraken van nieuwe panden niet alleen verboden worden, ook alle bestaande kraakpanden worden met het ingaan van de wet illegaal. Het verblijven in kraakpanden, zelfs als bezoeker, wordt een misdrijf. "Dit betekent dat er duizenden mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen, op straat komen te staan. Mensen gaan hun huis verdedigen, want ze dreigen alles te verliezen. Zo zal dit kraakverbod tot de veronderstelde verharding leiden, die de initiatiefnemers zeggen te bestrijden," aldus Jochem.

De optocht zal vandaag om 13.00 uur beginnen bij de Mariaplaats in Utrecht. Via een route langs de Dom, het stadhuis, het Vredenburg en de Catharijnebaan zal de demonstratie eindigen in het Moreelsepark in Utrecht.



Ingezonden persbericht