Gemeente Ameland


Eervolle vermelding voor gemeente Ameland bij uitreiking Reizigersprijs 2009

23 oktober 2009 â Gemeente Ameland heeft een eervolle vermelding gekregen bij de uitreiking van de Reizigersprijs 2009. Dit werd vrijdag 23 oktober bekend gemaakt op de afsluiting van het symposium âRandstad en OVâ in Hilversum, georganiseerd door Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER). Wethouder Wil Bakema nam namens de gemeente de bijbehorende prijs in ontvangst.

Jaarlijks reikt ROVER de Reizigersprijs uit aan een bedrijf, project of persoon die van groot belang is (geweest) voor OV-reizigers. Dit jaar was het thema âGemeenten en openbaar vervoerâ. Ameland heeft de eervolle vermelding gekregen vanwege het al in een vroeg stadium ontwikkelde beleid voor gratis OV voor Amelander 65-plussers (hele jaar lang), de omlegging van de OV-lijn Buren/Nes (in de zomer) en het financieren van de Pierelijn (bus-boot-bus naar het ziekenhuis in Dokkum. Volgens de jury laat gemeente Ameland hiermee zien dat zij met maatwerk en slimme constructies wel degelijk verschil kan maken voor zowel de inwoners, de ondernemers als de toeristen.

Â

Uit handen van de jury nam wethouder Wil Bakema een spiegel in ontvangst. Deze spiegel staat symbool voor de eervolle vermelding. Volgens het juryrapport kunnen andere gemeenten zich spiegelen aan gemeente Ameland.

Â

Bakema gaf in zijn speech aan bijzonder trots te zijn op de eervolle vermelding. âWij zien deze waardering als een bewijs dat wij op de goede weg zijn met het openbaar vervoer op Ameland. Niet voor niets heeft het openbaar vervoer op de waddeneilanden al jaren de hoogste klantenwaardering van Nederland. Als gemeente kun je er voor kiezen niks met het openbaar vervoer te doen. Wij zien het als instrument voor ons sociaal en toeristisch beleid. We werken daarom nauw samen met diverse partijen om net een stapje verder te kunnen gaan. En ook in de toekomst blijven we investeren in het openbaar vervoer door bijvoorbeeld het verhogen van de frequentie van busdiensten en het toegankelijker maken van haltesâ

Â

Naast Ameland waren Purmerend en Zoetermeer ook genomineerd door de jury. Zoetermeer sleepte uiteindelijk de Reizigersprijs 2009 in de wacht. De jury bestond uit Liesbeth Alferink (ROVER), Auke Bijlsma (oud-gemeenteraadslid Amsterdam), Lars Lutje Schipholt (directeur Inno-V) en Arthur ter Weeme (VNG).