Politie Groningen

Zaterdag 24 oktober 2009

Provincie Groningen, 24-10-2009

Tolbert/Leek: onderzoek naar belaging

De politie doet onderzoek naar twee (pogingen van) geweldsincidenten in Tolbert en Leek op vrijdagavond. Iets na tien uur in de avond werd een 30-jarige man uit Tolbert op de Oude Hof in zijn woonplaats belaagd door vier mannen. Het slachtoffer wist te ontkomen en belde vanuit een woning de politie.

Rond datzelfde tijdstip kreeg de politie ook een melding van een incident bij Nienoord in Leek. Een aantal jongeren zat bij elkaar toen een donkergekleurde auto met grote en opvallende velgen de parkeerplaats op kwam rijden. Twee mannen stapten uit de auto en dreigden de jongeren te slaan met een slagwapen. De jongeren renden weg waarna het tweetal zich ook uit de voeten maakte. Of beide incidenten iets met elkaar te maken hebben is niet bekend.

Stadskanaal: ongeval door onoplettendheid scootmobiel

Een 16-jarig meisje uit Stadskanaal is vrijdagmiddag gewond geraakt door onoplettendheid van een 51-jarige bestuurster van een scootmobiel. Het meisje fietste op de Europalaan in haar woonplaats toen de vrouw uit Stadskanaal plotseling van een voetgangersgebied de weg op stak. De tiener kon de bestuurster niet meer ontwijken en viel op het wegdek. Ze is door het ambulancepersoneel onderzocht. Haar fiets raakte fors beschadigd. De politie heeft een registratie gemaakt.

Nieuweschans: oplettende burger voorkomt autodiefstal

Een oplettende burger heeft vrijdagnacht in Nieuweschans vermoedelijk voorkomen dat een auto van een buurtgenoot werd gestolen. De man werd wakker van twee mannen die in de Bunderweg zaten te rommelen aan het voertuig. De inwoner van Nieuweschans wekte zijn buurtgenoot en samen namen ze polshoogte. Inmiddels hadden ze de politie gealarmeerd die vlak daarna de straat in kwam rijden. De twee verdachten uit Nieuweschans (22) en Oude Pekela (23) waren net bezig geweest met de bedrading in het voertuig. Het tweetal, dat onder invloed was van alcohol en andere verdovende middelen, is aangehouden. Ze zijn ingesloten voor verhoor.

Stadskanaal: bromfietsster onderuit

Een 16-jarige meisje uit Musselkanaal is vrijdagmiddag gewond geraakt na een val van haar bromfiets. De tiener reed op haar brommer door de Hoofdstraat toen ze in een bocht naar de Amerikalaan de controle over haar tweewieler verloor. Waarschijnlijk kneep ze te hard in de hendel van de voorrem en kon daarna niet meer goed corrigeren. De bromfietsbestuurster is met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapport gemaakt.

Groningen: hulp biedende man mishandeld

Een 25-jarige inwoner van Groningen heeft vrijdag aangifte gedaan van een mishandeling die dinsdagavond plaatsvond in de K. de Vriezestraat in zijn woonplaats. De Stadjer fietste rond 21.00 uur door de straat toen hij zag dat een onbekende man een vrouw bij de keel greep en haar tegen een hek duwde. De fietser draaide om en wilde de vrouw ontzetten. De verdachte man was hier niet van gediend en greep de hulp biedende Groninger naar de keel. Ook kreeg hij een duw in het gezicht. De verdachte liep hierna weg. De politie heeft een aantal getuigen uitgenodigd voor hun verhaal.

Veendam: bloedafname na wietgeur

Een 18-jarige automobilist uit Wildervank is vrijdagavond voor controle meegenomen naar het politiebureau in Veendam. De bestuurder reed in de Verlengde van Beresteijnstraat in Veendam en werd tijdens een reguliere verkeerscontrole langs de kant van de weg gezet. Bij het openen van het portierraam kwam de agent een sterke wietgeur tegemoet. De bestuurder reageerde sloom en verward op vragen van de diender. Uit de bloedtest moet blijken of de beginnend bestuurder inderdaad onder invloed van verdovende middelen was. In dat geval wordt proces-verbaal opgemaakt wat mogelijk gevolgen heeft voor zijn rijbewijs. De man moest zijn auto laten staan.

Winschoten: automobiliste rijdt man aan op zebrapad

Een 46-jarige automobiliste uit Winschoten heeft vrijdagmiddag op de Sint Vitusholt in haar woonplaats een 22-jarige man uit Oude Pekela aangereden. De 22-jarige stak met zijn fiets aan de hand via een zebrapad de weg over. De automobiliste had dit niet door en reed het slachtoffer aan. De twintiger is met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt proces-verbaal op tegen de vrouw.

Groningen: beledigende Stadjer aangehouden

De politie heeft vrijdagnacht in de Peperstraat een 30-jarige man uit Groningen aangehouden. De man beledigde een aantal agenten die stonden te surveilleren. De dienders hadden de Stadjer meerdere keren gewaarschuwd te stoppen met de vervelende teksten. Toen de Groninger door bleef gaan en een hard voorwerp naar de dienders gooide, was de maat vol en werd hij aangehouden. De verdachte probeerde rennend te ontkomen, maar had vanwege alcoholgebruik niet veel controle over zijn benen. Hij viel met zijn gezicht op straat. De agenten wilden hem vervolgens boeien, maar de verdachte bleef agressief. De Stadjer werd uiteindelijk onder controle gebracht, maar dit ging wel ten koste van een aantal schaaf- en blauwe plekken bij de politiemensen. De 30-jarige is ingesloten en zal op een later moment een verklaring over zijn gedrag moeten geven.

Groningen: vernieler aangehouden na melding

De politie heeft vrijdagnacht in de Antonius Deusinglaan een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van vernieling. Een aantal getuigen had gezien dat de Stadjer in de W.A. Scholtenstraat en de Antonius Deusinglaan spiegels van autos had gesloopt. Ook gooide hij diverse fietsen om. De getuigen belden direct de politie die de Stadjer daardoor direct aan kon houden. Een rondje in de omgeving leerde dat drie autos waren vernield. De politie verzoekt de gedupeerden aangifte te doen. De vernieler is ingesloten.

Groningen: gewond na mishandeling

Een 22-jarige inwoner van Haren is zaterdagmorgen mishandeld in de Peperstraat in Groningen. Een 20-jarige man uit Zuidlaren sloeg de Harenaar in het gezicht. Dit werd waargenomen door politiemensen die vanuit de meldkamer met cameras het uitgaansgebied in de gaten hielden. De Drent kon daardoor snel door agenten op straat worden aangehouden. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht met waarschijnlijk een gebroken neus. Hij zal op een later moment aangifte doen. De verdachte heeft de nacht door moeten brengen in de politiecel.

Groningen: man overvalt zonnestudio

Een ca. 25-jarige, blanke man heeft vrijdagavond een zonnestudio in de Nieuwe Sint-Jansstraat in Groningen overvallen. Een 22-jarige medewerkster wilde iets na 21.00 uur de deur sluiten toen de verdachte plotseling voor haar stond. Hij bedreigde de vrouw met een scherp voorwerp en dwong haar geld af te geven. Nadat hij geld had gepakt ging de ongeveer 1,80 meter lange man er vandoor richting de Oostersingel. De verdachte droeg een donkere jas tot op de heupen en had een lichtgekleurde capuchon over het hoofd toen hij naar binnen stapte. De politie zoekt getuigen van het incident. Rond het tijdstip waren mogelijk mensen op straat in de buurt van de schouwburg of het ziekenhuis die iets hebben gezien. De politie is bereikbaar via 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: agressieve winkeldief slaat om zich heen

Een 22-jarige inwoner van Groningen heeft vrijdagavond voor tumult gezorgd op de stoep van een supermarkt aan de Akerkhof. Medewerkers van de grootgrutter vermoedden dat de Stadjer een fles drank naar buiten had genomen en spraken hem daarop aan. Hij erkende na een aantal ontkenningen inderdaad een fles te hebben en zei dat hij was vergeten af te rekenen. De medewerkers gaven aan dat dat te laat was en dat ze de politie gingen informeren. De Groninger werd agressief en probeerde zich los te rukken. Hij sloeg meerdere keren om zich heen, maar raakte niemand. Agenten konden de winkeldief bij aankomst in de boeien slaan.

Nieuwe Pekela: inbraak in garageboxen

De politie heeft vrijdag een melding gekregen van inbraak in garageboxen in Nieuwe Pekela. Volgens de beheerder zou het gaan om vijftien boxen aan de Berkenlaan. Het is niet duidelijk of er goederen zijn ontvreemd. De beheerder zal de huurders informeren.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Zondag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N361, tussen Winsum en Vierhuizen, snelheidscontrole
* N363, tussen Uithuizen en de N33, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde vrijdag op diverse plaatsen op snelheid.

Groningen, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 1379, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Midwolda, Hoofdstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 80, aantal overtredingen: 1, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1610, aantal overtredingen: 121, hoogst gemeten snelheid: 112 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Holwierde, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1383, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 137 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 1091, aantal overtredingen: 158, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: km/uur.

Wildervank, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 290, aantal overtredingen: 102, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50km/uur.

Glimmen, Rijksstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 984, aantal overtredingen: 105, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Gordelcontrole: Op een aantal plaatsen in Blijham en Vlagtwedde werden vrijdag automobilisten gecontroleerd op het gebruik van de veiligheidsgordel. In totaal controleerde de politie 180 voertuigen. Tien personen droegen geen gordel. Zij hebben een bekeuring gekregen.

Alcoholcontrole: In Leek, Groningen en Farmsum heeft de politie vrijdagavond ruim 200 blaastesten laten uitvoeren. Een 19-jarige automobilist, die pas enige tijd zijn rijbewijs heeft, had in Farmsum ruim een promille alcohol in zijn bloed. De politie maakt proces-verbaal op tegen de inwoner van Appingedam.