Gemeente Oirschot

Museum ' De Vier Quartieren" krijgt de Pluim voor toegankelijkheid uitgereikt

Bij verhindering van de voorzitter, Jan Schreppers, nam op zaterdag 24 oktober 2009 Jan Verhagen namens het Museum De Vier Quartieren, uit handen van Wethouder Ed Mathijsen, de welverdiende Pluim van âtoegankelijkheidâ in ontvangst. Vrijwilligster Thea van Vechel kreeg namens alle ongeveer 40 vrijwilligers een fraaie bos bloemen overhandigd. Deze vrijwilligers zijn dagelijks zeer enthousiast in de weer om het museum voor volkscultuur in het o zo prachtige monumentale pand toegankelijk te maken voor het publiek.

Enkele kleine tekortkomingen die de werkgroep âtoegankelijkheidâ van de PGGO opmerkte, zijn inmiddels opgelost zo zegt Jan. Ja, zelfs op de bovenverdieping is een rolstoel geplaatst zodat de minder-valide zich geheel zelfstandig met de traplift naar boven kan begeven en zich vervolgens met de rolstoel door de tentoonstelling kan bewegen.

Â

Al eerder kreeg het museum de titel âgeregistreerd museumâ toegekend. Hiermee voldoet het museum aan allerlei voorwaarden o.a. op het gebied van toegankelijkheid, beveiliging en klimaatbeheersing.

Jan Verhagen geeft verder aan trots te zijn op het gerealiseerd hebben van een ontvangst/presentatieruimte met behulp van financiële ondersteuning van overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. Jules Verschuuren, directeur van Erfgoed Brabant, betitelt het museum dan ook niet voor niets als âde parel van Brabantâ.

Â

Dat dit alles het museum geen windeieren legt, blijkt uit het feit dat het bezoekersaantal van 2007 naar 2008 met ruim 80% is gestegen en deze stijgende lijn zich in 2009 gestadig voortzet.

Een actualiteit die Jan graag kwijt wil, is het volgende. De Rabobank Het Groene Woud Zuid keert

⬠75.000.â uit voor sociale, culturele en maatschappelijke jongerenprojecten onder de noemer âHet Groene Goudâ. Het beste idee wordt het hoogste beloond. Het thema van het idee dat door onze vrijwilligers is ingediend heet âMelkveehouderij vroeger en nuâ. We passen het in in het lesprogramma van de leerlingen van de bovenbouw van alle basisscholen uit Oirschot, de Beerzen, Best en Son en Breugel. In het museum staan we stil bij de objecten die over dit thema gaan en op een Doe-boerderij komt door middel van opdrachten het hele proces aan bod vult Jos Vogels nog aan. Het idee is inmiddels door een commissie genomineerd.

Â

Tot slot dankt Jan de leden van het PGGO (Platform Gehandicapten Gemeente Oirschot) en wethouder Mathijssen en belooft dat de Pluim en sticker op een voor het publiek zichtbare plaats zal worden opgesteld.

De Pluim is in het leven geroepen door Stichting Platform Gehandicapten Gemeente Oirschot (PGGO). Zij komt op voor alle mensen met een beperking in deze gemeente. Het PGGO wil gelijke kansen voor mensen met beperkingen. Zij moeten zoveel mogelijk naar eigen inzicht kunnen deelnemen aan de samenleving. Een belangrijke voorwaarde om dat te bereiken is toegankelijkheid van openbare gebouwen en openbare ruimten.

Â

Daarom heeft het platform een werkgroep âIntegrale Toegankelijkheidâ gevormd. De werkgroep gaat op een positieve manier horeca, winkels en openbare gebouwen op toegankelijkheid beoordelen.

Â

Leden van de werkgroep, tevens ervaringsdeskundigen, gaan op pad en bezoeken diverse winkels, restaurants, caféâs ed. Zij zullen ontdekken dat er een aantal winkels en openbare gebouwen voldoen aan de criteria, die minimaal nodig zijn voor mensen met beperkingen.

Zij ondervinden géén drempels en belemmeringen, die hun afhankelijk maken en in de rol van gehandicapten drukken.