Ingezonden persbericht


Persbericht
2 september 2009

Live verbinding met Kamp Holland op de Nacht van de Geschiedenis

Op zaterdag 24 oktober 2009 organiseert Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, de Nacht van de Geschiedenis: het grootste geschiedenisfeest van het jaar. De Nacht van de Geschiedenis is de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis die van 17 t/m 25 oktober plaatsvindt. Het programma biedt een mix van geschiedenis en entertainment; lezingen, debat, quizzen, games en dansen op oude hits. Spraakmakende gasten, waaronder Hans Blom, Ad van Liempt, Gerard Soeteman en Minister van Defensie Eimert van Middelkoop, maken hun opwachting in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De presentatie is in handen van Frénk van der Linden.

Live verbinding met Kamp Holland in Uruzgan
Dat geschiedenis nu wordt geschreven, wordt duidelijk tijdens een live verbinding met Kamp Holland. De verbinding wordt gelegd met historicus Serge Blom die een historisch dagboek over het kamp bijhoudt. Het Ministerie van Defensie hecht belang aan het vastleggen van de gebeurtenissen in Kamp Holland. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop licht dit tijdens de Nacht van de Geschiedenis toe.

Geschiedenis en media
De laatste paar jaar is er in Nederland een groeiende belangstelling voor historische televisieseries, documentaires, films en computergames. Op de Nacht van de Geschiedenis vertelt scenarioschrijver Gerard Soeteman hoe een historische gebeurtenis te vertalen is naar het kleine of grote beeldscherm. Gerard Soeteman schreef onder andere het scenario voor de televisieserie Floris en de films Soldaat van Oranje en Zwartboek. Daarnaast geeft Ad van Liempt een preview van de TV-serie Oorlog, die in het najaar wordt uitgebracht. Ook zijn er verschillende presentaties van historische games.

En verder nog:
Een debat over economische crises, precies 80 jaar na zwarte donderdag op 24 oktober 1929. Historicus Hans Blom verzorgt een lezing over hoe Nederland omgaat met zijn verleden. Een interview over 40 jaar oudejaarsconferences, een estafette interview over de vraag De oorlog met pensioen?, Histobingo en muziek in verschillende vormen.

Meer informatie vindt u op www.nachtvandegeschiedenis.nl.

Locatie en kaartverkoop
De Nacht van de Geschiedenis vindt plaats op zaterdag 24 oktober in NH Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam, aanvangstijd is 20.00 uur. Kaartverkoop gaat van start per 1 september, meer informatie vindt u op www.nachtvandegeschiedenis.nl.

Organisatie
De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse Geschiedenis. Partners voor de Nacht van de Geschiedenis zijn: NRC Handelsblad, Andere Tijden, Nationaal Historisch Museum, Entoen.nu, Beeld en Geluid, Historisch Nieuwsblad en NH Hotels.



Ingezonden persbericht