www.mapIt1418.nl: Gezamelijk bouwen aan kennis van de Eerste Wereldoorlog

Vooraankondiging
De website www.mapit1418.nl wordt op 24 oktober 2009 tijdens de Nacht van de Geschiedenis gelanceerd. Deze site geeft toegang tot een bijzondere selectie fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog van het Nationaal Archief. Vooral vaak niet eerder getoonde foto's uit Nederland in de oorlogsperiode krijgen op mapit1418.nl speciale aandacht.

In veel gevallen is echter onbekend waar deze foto's destijds genomen zijn. Het Nationaal Archief vraagt met dit initiatief bezoekers van de website hun kennis van deze periode in te zetten door foto's aan de juiste locatie te koppelen op een interactieve kaart. Daarnaast kunnen bezoekers hun eigen foto's van dezelfde locaties anno nu toevoegen: daarmee ontstaat een boeiende vergelijking tussen toen en nu! Mapit1418.nl stelt het publiek op een interactieve manier in staat om bij te dragen aan onze collectieve kennis over de Eerste Wereldoorlog.

Lancering: 24 oktober 2009 - 20.00 uur - Nacht van de Geschiedenis

De publieke lancering van de website vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis in hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Speciaal voor dit evenement is de website bewerkt naar een interactief spel op de Surface tafel van Microsoft. Spelers worden in dit spel uitgedaagd hun kennis van de Eerste Wereldoorlog op de proef te stellen.

Beelden voor de Toekomst
De website www.mapit1418.nl is een initiatief van Nationaal Archief en Kennisland en wordt ontwikkeld in het kader van het landelijke project Beelden voor de Toekomst. In het kader van dit project zullen zes instellingen in zeven jaar tijd een belangrijk deel van het Nederlands audiovisueel erfgoed veiligstellen door middel van verschillende activiteiten. Naast digitaliseren van enorme hoeveelheden informatie maakt het project het materiaal ook zo breed mogelijk beschikbaar. Door kennis, ervaring en expertise te delen, geeft Beelden voor de Toekomst een vernieuwende impuls aan de hele erfgoedsector. Kijk voor uitgebreide informatie op www.beeldenvoordetoekomst.nl

Noot voor redacties (