Ministerie van Defensie

Evertsen redt Somaliërs van stuurloze skiff

24 oktober 2009, 17.17 uur

De hier al twee dagen stuurloos ronddobberende skiff met aan boord 43 mannen, vrouwen en kinderen. Hr. Ms. Evertsen heeft 43 mannen, vrouwen en kinderen van een stuurloos drijvende skiff gered in de Golf van Aden. De mensen waren op weg van Somalië naar Jemen toen zij te kampen kregen met motorpech. Met de hulporganisatie UNHCR wordt nu overlegd voor een oplossing om ze aan wal te brengen. De 43 geredde Somaliers veilig aan boord van Hr. Ms. Evertsen.

De 43 personen werden gisterochtend ontdekt door de boordhelikopter van Hr. Ms. Evertsen die in de Golf van Aden patrouilleerde. De Somaliërs bleken al twee dagen verstoken te zijn van eten en drinken. Per RHIB (een snelle rubberboot) zijn de marinearts en twee monteurs naar de skiff gevaren. Daar werd geconstateerd dat van de opvarenden er een aantal medische hulp nodig had na het drinken van zeewater. Eveneens bleken de motoren niet te repareren. Vanwege de toenemende wind, de hoge golven en de kans op kapseizen nam het fregat de Somaliërs aan boord.

Hr. Ms. Evertsen neemt tot eind dit jaar deel aan de maritieme EU-missie Atalanta, bedoeld om piraterij tegen te gaan. Hulpverlening op zee is daarnaast altijd een van de taken van de zeestrijdkrachten. Inmiddels wordt met de UNHCR naar een oplossing gezocht de Somaliers aan wal te zette.