Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum:

1 oktober 2009

Kind in Oorlog, nu ook als boek bij expositie in Museon

Boek
Kind in Oorlog is één van de permanente tentoonstellingen in het Museon die gaat over de Tweede Wereldoorlog. Al vanaf de jaren zestig heeft het Museon een collectie opgebouwd over deze periode en functioneert het, naast vele andere invalshoeken op populair wetenschappelijk gebied, ook als verzetsmuseum voor Den Haag. Bij Kind in Oorlog verschijnt nu ook een gelijknamig boek dat de lezer nader kennis laat maken met de verhalen van personen, die tussen twee en negentien jaar oud waren toen de oorlog begon. Een belangrijke overeenkomst tussen deze mensen is, dat zij bewuste en levendige herinneringen hebben aan de oorlogstijd. Om een zo evenwichtig mogelijk beeld te geven, is gekozen voor kinderen met uiteenlopende achtergronden en uit diverse milieus. Zo vertellen joodse, Sinti , Duitse, Antilliaanse, Marokkaanse en Haagse kinderen hun verhaal, maar ook kinderen waarvan de ouders in het verzet zaten, lid waren van de communistische partij of van de NSB, of in het door Japan bezette Nederlands-Indië woonden. De volgorde van de verhalen is gerangschikt naar de leeftijd van de kinderen, van de jongste naar de oudste.

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Boekenfonds, De Jurriaanse Stichting, het NIOD, SNS Reaal, Zabawas en de Vrienden van Museon en Omniversum. ISBN/EAN 9789087410186 NUR 686, prijs ¤ 19,900.

Uitnodiging voor de pers
Het boek Kind in Oorlog wordt op 24 oktober a.s. om 15.00 uur door Paul van Vliet (één van de kinderen) aangeboden aan leerlingen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet uit Den Haag. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Rob de Winter, pers & Publiciteit Museon, tel. 070-3381421 of per e-mail via rdwinter@museon.nl.

Boek

Het boek Kind in Oorlog belicht de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen. Hoe was het om kind te zijn in oorlogstijd? Wat kon een kind wel en niet begrijpen? Welke invloed had de oorlog op hun dagelijkse leven? Antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in persoonlijke verhalen van 35 bekende en onbekende mensen, die kind waren toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's die bewaard zijn gebleven en foto's van bijzondere voorwerpen, die ook in de tentoonstelling Kind in Oorlog te zien zijn

Enkele voorbeelden van verhalen
Willem Nijholt was zeven toen de oorlog in Nederlands-Indië begon. Toen hij na een transport in een gloeiend hete goederentrein aankwam in een Japans interneringskamp, scheurde een Japanse bewaker de familiefoto's uit hun album. Wonder boven wonder is dit verscheurde album bewaard gebleven. Jan Montyn was vijftien jaar toen de oorlog uitbrak. Hij vertelt hoe hij aan Duitse zijde aan het Oostfront vocht, wanneer hij voor het eerst hoorde over het lot van de Joden en hoe hij uiteindelijk tot inkeer kwam. In de loopgraven maakte hij bij 25 graden onder nul tekeningen met een stokje en wat houtskool, die hij tijdens zijn verlof in 1945 aan zijn moeder gaf. Fia Polak was 11 jaar toen zij in 1944 met haar ouders op transport werd gezet naar Auschwitz-Birkenau. Zij vertelt over het nummer in haar arm, de werkdagen van 14 uur, slagen, hondenbeten, ziektes, ontberingen, medische experimenten en vooral: honger. Al deze voorwerpen hebben een plek in het boek en in de tentoonstelling

Openingstijden Museon: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties -" alle regio's)

Toegangsprijzen museum:

Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4, - / jeugd 12 t/m 18 jaar: ¤ 6, - / volwassenen: n: ¤ 7,50 / 65+ Pashouders: ¤ 6, - . Museumkaart gt geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.