Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Utrecht | zaterdag 24 oktober 2009 | symposium

Het huis van God
Het ziekenhuis in werkelijkheid en op televisie

Zaterdagmiddag 24 oktober organiseren de afdeling Metamedica van het VUmc, Uitgeverij De Tijdstroom en VU podium een middagsymposium over fictie en realiteit in het ziekenhuis. Het symposium Het huis van God is bedoeld voor artsen, co-assistenten, studenten geneeskunde, verpleegkundigen en natuurlijk voor liefhebbers van ziekenhuisdrama.

Dertig jaar geleden verscheen het boek The House of God van de Amerikaanse arts-schrijver Samuel Shem, een vermaard geworden satire op het ziekenhuisleven. Nu bij De Tijdstroom een nieuwe Nederlandse vertaling van dit boek verschijnt, kijken we in aanwezigheid van Shem terug op drie decennia ziekenhuis in werkelijkheid en op televisie.

In die tijd is er in het ziekenhuis heel veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Dat is goed zichtbaar in de ziekenhuisseries die in de loop der tijd onze televisieschermen hebben gevuld. Te denken valt aan series als Dr. Kildare, St. Elsewhere, Medisch Centrum West, ER, en House MD. Ze laten zien hoe artsen en patiënten met elkaar omgaan, hoe artsen hun beroep opvatten, hoe patiënten met ziekte omgaan, en hoe op medisch-ethische dilemma's een antwoord wordt gezocht.

Tijdens het eerste deel van het symposium gaan diverse sprekers in op de betekenis van medische dramaseries. Zij doen dat aan de hand van één serie. In het tweede deel van deze middag discussiëren artsen over de veranderingen in de rol van de arts in het ziekenhuis in 'het echte leven', en over wat het ziekenhuis met de arts doet. Bovendien wordt het eerste exemplaar van het boek Maison Dieu. Dertig jaar The House of God van de hand van Arko Oderwald uitgereikt. Samuel Shem zal het symposium afsluiten.

Met medewerking van: Samuel Shem, Martin Winckler, Bert Keizer, Jacobien Erbrink, Joost Zaat, Willem van Tilburg, Arko Oderwald en Ireen van Ditshuyzen.

In het tweede deel van het symposium wordt Engels gesproken.

Waar en wanneer?


Datum: zaterdag 24 oktober 2009
Tijd: 13.00 uur

Plaats: Utrecht | Janskerk | Janskerkhof 26 Toegang: ¤ 35,00 | leden Verenigingg VU-Windesheim en studenten ¤ 15,00

Informatie/reserveren

Via internet: www.vuconnected.nl




Vrije Universiteit Amsterdam