Gemeente Oldebroek


Nacht van de Nacht op 24 oktober 2009

Dimt u het licht bij u thuis of op uw bedrijf op zaterdagavond en -nacht op 24 oktober 2009?

De Nacht van de Nacht vraagt aandacht voor het behoud van de donkere nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht zijn er activiteiten door het hele land. U kunt een nachtelijke natuurwandeling maken, luisteren naar verhalen bij het kampvuur, op zoek gaan naar nachtdieren, varen in het schemerdonker of meedoen aan een workshop nachtfotografie.

In Oldebroek organiseert Natuur- milieuvereniging Groentje op zaterdag 24 oktober een wandeling in het waterwingebied Wezepse Heide, om de nacht te ervaren en de aandacht te vestigen op de hoeveelheid verlichting. Onder leiding van Jan Hop, beheerder van Vitens - de eigenaar van het gebied - gaat de wandeling door het bos en over de heide om vanaf deze oppervlakte de nacht te zien en te horen. Vanaf de heide kun je goed waarnemen hoeveel licht Wezep en Zwolle uitstralen. Halverwege is er pauze met een warm drankje. De wandeling duurt van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Honden zijn niet welkom. Wel is het handig om een zaklantaarn mee te nemen, die we natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. U kunt zich aanmelden bij: Alida Bosma Tel. 038-3760804. U hoort dan het startpunt.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu en wordt in 2009 voor de vijfde keer gehouden. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober 2009 gehouden. Het motto is: 'geniet van de pracht van een donkere nacht'.

Nachtelijke website
De Nacht van de Nacht heeft een eigen website: www.nachtvandenacht.nl. Daar vindt u een overzicht van activiteiten die in het land worden georganiseerd.

Waarom de Nacht van de Nacht
De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten. Nederland behoort nu al tot één van de meest verlichte landen ter wereld.

Wat kun u doen?

1.Verlicht buiten alleen wanneer het nodig is. 2.Gebruik om het huis sensorlampen, tijdschakelaars of bewegingsmelders in plaats van lampen die de hele nacht branden. 3.Stel buitenlampen goed af zodat ze de grond verlichten in plaats van de lucht. 4.Doof tuinverlichting na 23.00 u. 5. Gebruik oranje of geel licht in buitenlampen. Dat is minder fel en geeft minder hinder dan wit licht, maar zorgt voor prima zicht. 6.Gebruik buitenlampen met een zo laag mogelijk vermogen. 7.Geniet van de pracht van de donkere nacht! Afdrukken © gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 20-10-2009