Ingezonden persbericht


Persbericht

Democratie in de Czaar Peterbuurt.

Tijdens de Week van de Democratie (24 oktober - 3 november 2009 www.weekvandedemocratie2009.nl) organiseert fotostudio Flower Fox een fotoproject in het kader van de bewustwording over democratie: met interviews, publicatie in literair tijdschrift LAVA, expositie en debat in studio, school & bibliotheek. Democratie is voor de één zo vanzelfsprekend dat er niet meer bij stil gestaan wordt en voor de ander is het een verworvenheid waar je iedere dag bij stil staat.

Fotograaf Fleur Vos en journalist Rik Burger brengen in een portrettenserie ter gelegenheid van de Week van de Democratie, het verhaal van negen ouders in beeld. Een ding hebben ze allen gemeen: hun kind zit op Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) in een volksbuurt in Amsterdam. Hoe ze tegen democratie aankijken verschilt enorm. Wat betekent democratie voor hen en wat dragen ze aan hun kinderen over? Dat zijn de vragen die in deze serie centraal staan.

De serie bestaat uit portretten van mensen met o.a. een Ethiopische, Servische, Arabische, Surinaamse en Amsterdamse achtergrond. Zij groeten elkaar, maar daar blijft het vaak bij. Door het lezen, horen en zien van de ander en diens levensverhaal kan er meer begrip voor een andere leefwijze worden opgebracht. Een zeer kwetsbaar raakvlak delen ze, namelijk hun kinderen. De portretten zijn heel bijzonder, verrassend, persoonlijk en soms ontroerend. Tijdens de opening van deze bijzondere expositie lezen enkele kinderen het verhaal van hun ouders voor. Ook vindt er onder leiding van FDO ambassadeur Cox Habbema een debat plaats over de democratie in de buurt.

Fleur Vos exposeerde op diverse plaatsen in Amsterdam en kreeg les van o.a. Rineke Dijkstra en Paul Kooiker. Haar foto's zijn intiem en kwetsbaar. De interviews zijn geschreven door journalist Rik Burger, die op zeer respectvolle en persoonlijke manier hun verhaal vertelt.



Ingezonden persbericht