Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 21 oktober 2009

AVRO KUNSTUUR: MUSEUMGASTEN IN OMAN EN HOLLANDS DESIGN

AVRO KunstUur is een magazine met wisselende series over kunst, bijvoorbeeld over beeldende kunst en architectuur. Met daarin programma's als Museumgasten, Nieuw in Nederland, Van de Straat en Hollands Design.

Op zaterdag 24 oktober brengt AVRO KunstUur:

Hollands Design. De tweede reeks van Hollands Design. Deze week het multi-talent op designgebied: Walter America. De reclameman en creative-industry-specialist brengt een bezoek aan de Dutch Design Week in Eindhoven en stelt de prijswinnaars van dit jaar voor. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden van 17 t/m 25 oktober geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week 2009. America zet in de nieuwe serie Hollands Design grote namen zoals meubelontwerper Piet Hein Eek, graphic designer Rene Knip, tuin-ontwerper Piet Oudolf en interieur ontwerper Gilian Schrofer in een nationaal en internationaal perspectief.

Nieuw in Nederland: Petrus van Schendel in het Breda's Museum. Petrus van Schendel (1806-1870) schilderde een cruciaal moment in de geschiedenis van de negentiende eeuw: een jonge James Watt, die dromend bij een haardvuur de werking van stoom ontdekt. Nu te zien in het Breda's Museum.

Art 2 See. Paris Central in het Cobra Museum. Ruim dertig Europese meesters die in de jaren veertig en vijftig in Parijs werkten. Onder meer Jean Dubuffet, Karel Appel, Jean Fautrier, Hans Hartung en Nicolas de Stael kozen Parijs tot hun domicilie.

Museumgasten Special: Cilly Dartell in Oman. Presentatrice Cilly Dartell reist naar het midden-oosten, naar Oman. Aanleiding daarvoor is de tentoonstelling over dit land in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In Oman ziet Museumgasten waar die topstukken vandaan komen en zoekt Cilly naar de achtergronden en betekenis van de stukken. De traditionele en de moderne kant van dit land komen aan bod. Eigenlijk is er niets wat het lijkt: de grote moskee van Muscat lijkt uiterlijk eeuwenoud, maar is rond 2000 gebouwd. En een onberispelijk strak, wit fort in de plaats Nizwa in het binnenland lijkt pas te zijn opgeleverd, maar blijkt uit 1450 te zijn. Kortom: Oman is een verrassing.

4 Art, over hedendaagse kunst. In 4 Art licht Ann Demeester -directeur van kunstencentrum De Appel- het werk van de veelzijdige kunstenaar Frank Koolen toe. Speciaal voor een kasteel in Vlaams Limburg heeft hij drie nieuwe installaties gemaakt. Ze verwijzen naar de laatste functie van het gebouw: voorheen een psychiatrische inrichting.

Art 2 See Van Vught en Van Gogh in het Van Gogh Huis in Zundert. Recent werk van Reinoud van Vught (Goirle, 1960) waarin zijn verwantschap met de bloemstillevens van Van Gogh. Van Vught gebruikt, net als Vincent van Gogh, de natuur en de schepping als inspiratiebronnen.

KunstUur, zaterdag 24 oktober tussen 17.00 en 18.00 uur, AVRO, Nederland 2.

Op woensdag 28 oktober brengt de AVRO tussen 19.55 uur en 20.25 uur op Nederland 2 het ½ KunstUur, de verkorte versie van het KunstUur.