Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 22 oktober 2009

Sterker leiderschap Nederland cruciaal voor VN-resolutie 1325 Geweld tegen vrouwen in conflictgebieden gaat onverminderd voort

De Nederlandse regering zou een leidende rol moeten vervullen als het gaat om de implementatie van VN- Veiligheidsraadresolutie 1325 over Vrouwen, Vrede en Veiligheid. "Nederland is een van de weinige landen die de implementatie van deze belangrijke resolutie heeft vastgelegd in een Nationaal Actieplan", aldus René Grotenhuis, directeur van Cordaid. "Nu komt het erop aan ook andere landen te mobiliseren zodat resolutie 1325 geen papieren tijger blijft."

In 2000 heeft de VN-Veiligheidsraad resolutie 1325 aangenomen. Daarmee erkent de Veiligheidsraad dat seksueel geweld tegen vrouwen een belangrijk machtsinstrument is in een gewapend conflict. En dat vrouwen een gelijkwaardige stem in vredesprocessen moeten hebben. Maar met het 10-jarig bestaan van de resolutie in zicht, lijkt de uitvoering ervan verder weg dan ooit. "Nog steeds worden honderdduizenden vrouwen in conflictsituaties verkracht", zegt Grotenhuis. "En in de vredesakkoorden die tot nu toe zijn gesloten, is nauwelijks aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen. Hun stem wordt nog steeds niet gehoord."

Onlangs hebben de Verenigde Naties twee nieuwe resoluties aangenomen om resolutie 1325 kracht bij te zetten. "Nog meer mooie woorden dus", zegt Grotenhuis, "maar daar mag het niet bij blijven. Het Nationale Actieplan uit 2007 getuigt van de betrokkenheid van Nederland bij de verbetering van de positie van vrouwen in (post)conflictgebieden. Daarom zou Nederland in EU- en VN-verband het voortouw moeten nemen om ervoor te zorgen dat woorden worden omgezet in daden."

Hoe Nederland een voortrekkersrol zou kunnen vervullen, staat centraal op het seminar On effective implementation of UNSCR 1325 dat op 26 oktober 2009 in Den Haag wordt gehouden. Zie voor het volledige programma de bijlage. Speciale gast is de Liberiaanse minister van Gender and Development Vabah Gayflor. Zij is van 24 t/m 28 oktober in Nederland op uitnodiging van Cordaid. Liberia loopt voorop als het gaat om de aanpak van geweld tegen vrouwen en de uitsluiting van vrouwen. Op dinsdagochtend 27 oktober brengt minister Vabah Gayflor een werkbezoek aan één van de locaties van Blijf Groep. Blijf Groep biedt preventie, opvang en ambulante hulp bij huiselijk geweld in Noord-Holland en Flevoland. I.v.m. de privacy van de vrouwen, mogen bij dit bezoek -na aanmelding- alleen schrijvende en radiojournalisten aanwezig zijn.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht