Gemeente Dordrecht

Waterweek Dordrecht van 24 - 31 oktober
Samen doorwerken aan veilig, mooi en vitaal water in Dordrecht

Gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta organiseren van 24 tot en met 31 oktober de vijfde Waterweek Dordrecht. Tijdens deze week vinden allerlei activiteiten plaats om de aandacht te vestigen op het water in Dordrecht. Hoogtepunten van de komende waterweek zijn de opening van de ondergrondse waterverbinding onder de N3, de introductie van 'Een dijk van een fietstocht' en de officiële première van de 'Hoogwater wandelroute Dordrecht'.

Première Hoogwater wandelroute Dordrecht
Tijdens de uitvoering van het vorige waterplan werd duidelijk dat de mondiale klimaatveranderingen een aanpassing van het waterbeleid vergen. Waterveiligheid is dan ook een belangrijk thema in het nieuwe Waterplan Dordrecht (2009 - 2015).

Om te laten zien hoe de afgelopen eeuwen in de Dordtse binnenstad is omgegaan met hoogwater, is de Hoogwater wandelroute Dordrecht ontwikkeld. De route langs 19 historische waterplekken gaat op zaterdag 31 oktober om 14.00 uur in première in het Stadhuis van Dordrecht. Vanaf 15.00 uur beginnen de wandelingen onder begeleiding van het Gilde Dordrecht.

Een dijk van een fietstocht
Waterveiligheid komt ook tot uiting in 'Een dijk van een fietstocht'. Het waterschap heeft een fietstoch t ontwikkeld die voert tussen de dijkversterkingprojecten in Dordrecht West en Oost via andere interessante waterpunten. De fietsroute wordt binnenkort beschikbaar gesteld via www.dordrechtwerktaanwater.nl. Op woensdag 28 oktober tussen 13.00 - 15.00 uur kunnen geïnteresseerden de route (gratis) ophalen bij het gemaal Loudon aan de Wieldrechtse Zeedijk (tussen de Kiltunnel en Spinel). Hier staat dan koffie klaar en een versnapering voor onderweg. Bij het startpunt krijgen deelnemers uitleg over de dijkversterkingen in Dordrecht.

Waterplannen
In de waterweek staan ook het huidige en het nieuwe Waterplan Dordrecht centraal. Beide plannen zijn gemaakt onder de vlag van 'Dordrecht werkt aan water'. Dit is een gezamenlijk project van de twee waterbeheerders in Dordrecht: de gemeente en waterschap Hollandse Delta. In de waterplannen staan de visie op en ambities voor water en de maatregelen die nodig zijn om het water in alle opzichten 'op orde' en naar wens te krijgen. Met het nieuwe waterplan werken de gemeente en het waterschap samen door aan veilig, mooi en vitaal water in Dordrecht. Het Waterplan Dordrecht (2009-2015) lag tot 11 oktober ter inzage. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Dordrecht en de Verenigde Vergadering van het waterschap.

Datum 22 oktober 2009


Noot voor redacties


Redactie Vick van der Put
Servicecentrum Drechtsteden
afdeling Communicatie
T 06 - 48 56 82 93