Gemeente Zaanstad

20-10-2009
Zaanse Schans in kaarslicht
Lichten gaan uit tijdens Nacht van de Nacht

Op zaterdagavond 24 oktober gaat de monumentenverlichting uit op de Zaanse Schans. De houten huisjes en molens uit de 17e eeuw worden deze avond verlicht door olielampen en kaarsen. De Zaanse Schans ademt hiermee weer de authentieke sfeer uit van de Gouden Eeuw. De verlichting gaat uit in het kader van de Nacht van de Nacht, waar gemeente Zaanstad aan deelneemt.

Niet alleen de verlichting gaat uit op de Zaanse Schans, er wordt ook een rondleiding gegeven. Bezoekers kunnen met olielampen in de hand de `donkere' Zaanse Schans ontdekken. Tijdens de wandeling wordt ook een bezoek gebracht aan verfmolen de Kat.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties. Jaarlijks vragen zij aandacht voor de schoonheid en functionaliteit van duisternis op de nacht dat de wintertijd ingaat. Zaanstad doet ook dit jaar weer mee aan de Nacht van de Nacht. Naast het doven van de monumentenverlichting op de Zaanse Schans gebeurt dit ook op twaalf andere plekken.

Gemeente Zaanstad heeft niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht aandacht voor openbare verlichting en de mogelijkheden tot besparing. Zo is dit jaar al een proef gehouden met led lampen en wordt nog onderzoek uitgevoerd naar dynamische verlichting.