Universiteit van Tilburg
Persbericht 30 september 2009

Student UvT in halve finale van VN jongerenverkiezing

Ufuk Kahya wil zich inzetten voor onderwijs voor meisjes

De Tilburgse student Ufuk Kahya (21) is één van de zes overgebleven kandidaten in de race om de titel 'VN jongerenvertegenwoordiger' van Nederland. De winnaar wordt bekendgemaakt op 24 oktober en vertrekt dan meteen naar de Verenigde Naties in New York.

Een VN-jongerenvertegenwoordiger stelt zich op de hoogte van de opinies van jongeren in zijn land over wereldvraagstukken en draagt die uit aan de VN. Het ambassadeurschap is voor twee jaar. De VN jongerenvertegenwoordiger houdt ook een speech tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vorig jaar werd ook een student van de UvT, Jordy Sweep, gekozen tot jongerenambassadeur.

Onderwijs
Kahya is naast student bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, commissielid van GroenLinks. Hij voert komende week campagne om meer de meeste stemmen te behalen. Zijn kandidatuur wordt ondersteunde door de universiteit.

Kahya heeft deelgenomen aan diverse leiderschapstrainingen en programma's zoals van het Fulbright Center in de Verenigde Staten. De in Den Bosch geboren en getogen Kahya wil zich vooral inzetten voor onderwijs voor meisjes: 'Het is onacceptabel dat nog steeds 100 miljoen kinderen niet naar school kunnen terwijl onderwijs zo belangrijk is. Dat is 46 procent van alle meisjes. In mijn nabije omgeving heb ik gezien wat dat vooral voor hen betekent om niet naar school te mogen en kunnen gaan. Mijn moeder heeft nooit mogen studeren en dat heeft haar mogelijkheden enorm begrensd. We kunnen het niet hebben over gelijke kansen, over duurzame ontwikkeling, innovatie en vooruitgang als onderwijs niet voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is. Ik zal me er als jongerenvertegenwoordiger voor inspannen', stelt Kahya.



Universiteit van Tilburg