Gemeente Veere


Onderzoek donkerste plek van Zeeland

De Nederlandse nacht wordt steeds lichter

Â

De Zeeuwse Milieufederatie is op zoek naar de donkerste plek van Zeeland. Waar deze plek is, wordt via nachtelijke lichtmetingen onderzocht en half oktober bekend gemaakt. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de Nacht van de Nacht die op zaterdag 24 oktober voor de vijfde keer wordt georganiseerd.

Â

Â

Het onderzoek wordt uitgevoerd door lichtdeskundige Wim Schmidt. Hij is een autoriteit op het gebied van donkere nachten, sterren en lichtvervuiling. Tijdens heldere nachten trekt hij er met meetapparatuur op. De drie meest donkere gebieden die als kanshebber zijn geselecteerd zijn: de kop van Schouwen, het duingebied rondom Oostkapelle en de polders in West Zeeuws-Vlaanderen nabij IJzendijke. Niet alleen onderzoekt Schmidt de donkerste plek van Zeeland, maar ook die van alle andere provincies. Uiteindelijk zal ook de donkerste plek van heel Nederland bekend worden gemaakt.

Â

In 2007 heeft de ZMF een verkiezing georganiseerd onder burgers over de mooiste donkere plek van Zeeland. Toen kwam het strandje het Goese Sas aan de Oosterschelde als winnaar uit de bus. Ditmaal gaat het echter niet om de beleving van; maar om de plek die ECHT de donkerste is van Zeeland.

Tijdens de Nacht van de Nacht gaan duizenden lichten uit en zijn er honderden nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. In Zeeland zijn er nachtspeurtochten, een workshop nachtfotografie, een theatervoorstellingen over de nacht, duistere menuâs bij kaarslicht en nachtwandelingen met nachtdieren. Vele vrienden van de Nacht als terreinbeheerders en de sterrenwacht, maar ook cafés doen mee en verwelkomen bezoekers. Voor meer informatie kijk op www.nachtvandenacht.nl.

Â

Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld en die verlichting neemt jaarlijks met drie tot vijf procent toe.