Ingezonden persbericht

Hooghalen, 15 oktober 2009

Getuigenissen - een theaterstuk over de Sjoa
in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Op zaterdag 24 oktober 2009 wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het theaterstuk Getuigenissen opgevoerd. De aanvangstijd is 15.00 uur. In Getuigenissen staat de vraag centraal hoe het in de Tweede Wereldoorlog was om Jood te zijn.

Het theaterstuk Getuigenissen is geschreven op verzoek van Stichting Sobibor ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan. Kampoverlevende Jules Schelvis (1921), oprichter van de Stichting, heeft het initiatief genomen om een theaterstuk te maken dat de aspecten van de Holocaust indringend belicht. Getuigenissen is vervaardigd door Stichting Culturele Projecten 'De Blauwe Tulp'.

In Getuigenissen vertellen 'stemmen uit de zes miljoen' in een aantal confronterende fragmenten hoe het was om in de oorlogsjaren Jood te zijn. Hoe het voelde opgepakt en gedeporteerd te worden naar afgelegen nazi-kampen, of in kou of hitte met afschuwelijke honger door gewetenlozen opgejaagd te worden in een steengroeve, een turfveld, een munitiedepot, om ten slotte te horen hoe dierbaren met een vals en misdadig voorwendsel naar de 'doucheruimte' werden gedirigeerd.

Het theaterstuk Getuigenissen is op zaterdag 24 oktober om 15.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te zien. De toegang tot de voorstelling is bij de entree van het museum inbegrepen.
()