Ingezonden persbericht

Datum:
16 oktober 2009

Week van de Geschiedenis in Museon

De week van de geschiedenis is het grootste historische evenement in Nederland en vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 25 oktober 2009. Elk jaar organiseren meer dan 500 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen tijdens deze week speciale activiteiten rond een wisselend thema. De zesde week van de geschiedenis heeft als thema 'Oorlog en Vrede' Hierbij gaat het om alle oorlogen en vrede-momenten die in het Nederlandse bewustzijn zijn opgenomen, maar ook om vergeten oorlogen waar we niet eerder van hebben gehoord. In het Museon zijn vele opstellingen en onderwerpen te vinden die aan dit thema zijn verbonden.

Museon genomineerd voor Week van de Geschiedenisprijs
De week van de Geschiedenis wordt gecoördineerd door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Eén van de centraal gecoördineerde activiteiten is de Week van de geschiedenisprijs waarvoor het Museon is genomineerd. Tijdens deze week worden de tien genomineerden beoordeeld door een professionele jury. Maar ook de mening van het publiek wordt getoetst. De organisatie die op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis weet te boeien, wordt uiteindelijk beloond met de Week van de Geschiedenisprijs. De prijs van ¤ 55.000 en een bronzen bokaal wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 24 oktober in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Het Museon is voor de activiteit 'Maak je eigen praatstok of vredespijp' genomineerd. In deze workshop leren kinderen vanaf 6 jaar meer over de tradities van de Indianen en maken zij zelf een praatstok of vredespijp. Kijk voor alle aanvullende informatie op www.museon.nl

Kind in oorlog, nu ook als boek bij expositie in Museon
Kind in Oorlog is één van de permanente tentoonstellingen in het Museon die gaat over de Tweede Wereldoorlog. Al vanaf de jaren zestig heeft het Museon een collectie opgebouwd over deze periode en functioneert het, naast vele andere invalshoeken op populair wetenschappelijk gebied, ook als verzetsmuseum voor Den Haag. Bij Kind in Oorlog verschijnt nu ook een gelijknamig boek dat de lezer nader kennis laat maken met de verhalen van personen, die tussen twee en negentien jaar oud waren toen de oorlog begon. Een belangrijke overeenkomst tussen deze mensen is, dat zij bewuste en levendige herinneringen hebben aan de oorlogstijd. Om een zo evenwichtig mogelijk beeld te geven, is gekozen voor kinderen met uiteenlopende achtergronden en uit diverse milieus. Zo vertellen joodse, Sinti , Duitse, Antilliaanse, Marokkaanse en Haagse kinderen hun verhaal, maar ook kinderen waarvan de ouders in het verzet zaten, lid waren van de communistische partij of van de NSB, of in het door Japan bezette Nederlands-Indië woonden. De volgorde van de verhalen is gerangschikt naar de leeftijd van de kinderen, van de jongste naar de oudste.
Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Boekenfonds, De Jurriaanse Stichting, SNS Reaal, Zabawas en de Vrienden van Museon en Omniversum. Uitgegeven bij Unipers Uitgevers, ISBN/EAN 9789087410186 NUR 666, 160 pagina's full colour, prijs ¤ 119,90. Bij het boek wordt een speciale coupon verstrekt waarmee voor maximaal 4 personen 25% korting op de toegang van het Museon kan worden verkregen.

Uitnodiging voor de pers
Het boek Kind in Oorlog wordt op 24 oktober a.s. om 15.00 uur door Paul van Vliet (één van de kinderen) aangeboden aan leerlingen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet uit Den Haag. Verwacht wordt dat veel van de kinderen van toen, aanwezig zullen zijn. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Rob de Winter, pers & Publiciteit Museon, tel. 070-3381421 of per e-mail via rdwinter@museon.nl.

Workshop Tijgeren en Vliegeren
Kunstenaar Rienke Enghart beschildert samen met kinderen uit conflictgebieden grote vliegers. Hiermee vraagt zij aandacht voor kinderen in oorlogsgebieden. Op 18 oktober 14.00 en 16.00 uur kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar in het Museon een gigantische vlieger beschilderen van 12 meter lang. De middagvullende workshop Tijgeren en Vliegeren wordt ingeleid met een spannend verhaal over vrijheid, veiligheid en of over het overwinnen van angsten. De workshop heeft de titel symbolisch verwoord in de tijger, een dier dat staat voor kracht en bescherming. De vlieger zelf staat voor vrijheid. De workshop begint bij een speciale vliegertent. De deelnemende kinderen gaan met viltstiften en spuitbussen aan de slag om zo hun eigen ervaringen op het vliegerdoek te zetten. Tot slot wordt het kunstwerk opgelaten, hoog in de lucht, op het strand van Scheveningen! Toegang tot de workshop bedraagt 7,50. Reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk per e-mail via : ldjong@museon.nl - op basis van vol is vol!

Deze activiteit wordt begeleidt door de Stichting Hope Box. De Stichting Hope Box voert mobiele kunstprojecten over de hele wereld uit, waarvan de Kinderkunstshow (Tijgeren & Vliegeren) er één is.

Zie voor het volledige programma van de week van de geschiedenis: www.weekvandegeschiedenis.nl.

Bezoekersinformatie

Openingstijden Museon: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's)

Toegangsprijzen museum:

Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4, - / jeugd 12 t/m 18 jaar: ¤ 6, - / volwassenen:
¤ 7,50 / 65+ Pashouders: ¤ 6, - . Museumkaart ge geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.