Ingezonden persbericht


Persbericht Amsterdam, 23 oktober 2009

Het Huis van Aristoteles gaat op reis

De innovatieve speelexpositie 'Heldenstad' van Het Huis van Aristoteles op de Westergasfabriek sluit op 25 oktober aanstaande met trots haar deuren. De expositie werd wegens succes van mei t/m oktober 2009 verlengd. Dit werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Apolloloket van de gemeente Amsterdam. Sinds de opening door koningin Beatrix op 17 september 2008, trok Heldenstad gemiddeld 200 bezoekers per dag en hebben naast families ook vele scholen en bso organisaties het educatieve heldenprogramma gevolgd. Afgelopen zomer was Het Huis van Aristoteles te zien op de Parade met het schaduwatelier en in parken en zwembaden met het kamishibaitheater met heldenverhalen uit de hele wereld op de fiets. Tientallen kunstenaars, acteurs en schrijvers hebben anderhalf jaar lang met de kinderen gewerkt wat schitterende drie dimensionale boeken, kunstwerken, een fotoboek en door kinderen zelf geschreven schaduwvoorstellingen heeft opgeleverd. "Je loopt hier door een boek", zei een ouder. "Heel leuk hier, zoo leuk dat ik ontplof", schreef een kind in het gastenboek. Het ministerie VROM noemt Het Huis van Aristoteles op haar website een "inspirerende praktijk".

'Heldenstad' werpt zijn vruchten af. Het Huis van Aristoteles adviseert inmiddels musea, bibliotheken en brede scholen over de inrichting en pedagogische invulling van nieuwe cultuureducatieve ontmoetingsplekken voor families. Amsterdam zal Pluk, Kikker en Kleine Ezel nog even moeten missen. De collectie gaat nu eerst op tournee langs jeugdbibliotheken door Nederland in het kader van leesbevordering en bibliotheekvernieuwing. De bibliotheek in Rijswijk heeft het Kikkerhuis uit ' Heldenstad' als primeur op haar jeugdafdeling. De slotconferentie Organisatieontwikkeling van de Vereniging Openbare Bibliotheken, geopend door Minister Plasterk op 26 november in de Van Nellefabriek te Rotterdam presenteert de drie-dimensionale kinderboeken van Het Huis van Aristoteles als voorbeeld van bibliotheekinnovatie.

Het Huis van Aristoteles komt terug op een nog nader te bepalen nieuwe locatie met verrassende exposities, waaronder een tekenexpositie gedoneerd door de Fiep Westendorp Foundation met origineel werk van Fiep Westendorp en diverse activiteiten rond kijken en tekenen. Daarnaast wordt verder gewerkt aan 'Kinderboekenland' waar de drie-dimensionale illustraties van het huisje van Kikker en het hutje van Kleine Ezel en natuurlijk de levensgrote Petteflet uit Heldenstad een vaste plek zullen krijgen.

Sandra Goos, initiatiefnemer: "Als we publiek en pers mogen geloven smaakt dit absoluut naar meer. Mijn grootste droom is een Kinderboekenland te realiseren waar Dolfje Weerwolfje, de kleine kapitein, Jubelientje, Dikkie Dik en al hun vrienden altijd wonen. Het moet vooral een huis van kinderen zijn, een huis waar je kan toneelspelen, leren, lezen en fantaseren en waar iedereen zich thuis voelt. " Sandra Goos is in onderhandeling over de nieuwe locatie van Kinderboekenland.

'Heldenstad' is nog tot en met zondag 25 oktober te bezoeken op de Westergasfabriek in Amsterdam van 10.00-13.30 en 14.00-17.00 uur, entree 5 euro pp.

Heldenstad werd mogelijk gemaakt door Ministerie VROM (ruimte voor contact), Gemeente Amsterdam, Mondriaan Stichting, VSB fonds, Meyer Bergman, Westergasfabriek, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kunstenaars & Co, Jan van Borkfonds , Stadsdeel Westerpark, Fiep Westendorp Foundation, Flip van Duijn (zoon Annie MG Schmidt) , Uitgeverij Querido, Uitgeverij Leopold & Ploegsma bv en Amsterdam Wereld Boeken Stad, Ars Longa Tentoonstellingen, Theater instituut Nederland en Stichting Taalvorming. De verlenging van mei t/m oktober werd mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Westerpark.

--- einde persbericht ---


Noot voor redacties