Politie Groningen

Zondag 25 oktober 2009

Provincie Groningen, 25-10-2009

Winsum: automobilist overleden na onwelwording

Een 88-jarige automobilist uit Winsum is tussen zaterdagavond en zondagmorgen overleden in de Medenerlaan in zijn woonplaats. De bejaarde man was met zijn auto in een greppel gereden nadat hij waarschijnlijk was gekeerd op de doodlopende weg. Hij wilde zaterdagavond op bezoek bij een familielid toen hij de verkeerde weg in was geslagen. Door de manoeuvre raakte de Winsumer in de greppel. Hoogstwaarschijnlijk is het slachtoffer door de situatie onwel geworden en overleden. Vanmorgen werd de auto gevonden door voorbijgangers.

Appingedam: aanhouding na huiselijk geweld

De politie heeft zaterdagmorgen in zijn woning een 31-jarige man uit Appingedam aangehouden voor huiselijk geweld. De Damster had in de woning onenigheid gekregen met een familielid die op bezoek was. De 30-jarige vrouw van de Damster nam het voor het familielid op en werd daarom bij de keel gegrepen. Ook werd zij ernstig door haar partner bedreigd. De verdachte, die onder invloed van alcohol verkeerde, is ingesloten voor verhoor.

Harkstede: aanhoudingen na mishandeling

De politie heeft zaterdagnacht twee mannen uit Hoogezand aangehouden op de Hoofdweg in Harkstede. Een van de verdachten (23) had ruzie gekregen met een jongen uit Sint Annen en mishandelde het slachtoffer. Een 22-jarige kameraad van de verdachte stond in de omgeving en beledigde agenten die aan kwamen rijden. In de politieauto werd hij agressief. Het tweetal is overgebracht naar het cellencomplex.

Hoogezand: man mishandelt groepje fietsers

Een 20-jarige inwoner van Hoogezand is zaterdagnacht aangehouden in de Hoofdstraat in zijn woonplaats. De man reed met een bekende in een auto een groep personen voorbij die door de Noorderstraat fietste en stapte uit. Hij sloeg een 26-jarige man uit Froombosch. Eerder die nacht was de 26-jarige ook al door de verdachte mishandeld in een horecagelegenheid. Twee vrienden van het slachtoffer wilden tussen beiden komen, maar werden ook geslagen door de 20-jarige man. Het slachtoffer doet aangifte.

Groningen: portier houdt man met mes aan

Een portier van een café in de Peperstraat heeft zaterdagnacht een 18-jarige Groninger aangehouden omdat hij een mes bij zich droeg. De 18-jarige wilde het pand naar binnen, maar werd tegen gehouden door de portier. De medewerker van de kroeg herkende de verdachte en wist dat hij onlangs een toegangsverbod had gehad. Direct merkte de portier op dat de Stadjer een mes bij zich droeg. Door snel te handelen viel het steekwapen op de grond. Agenten konden de jongeman in de boeien slaan. Onderweg naar het politiebureau ging de verdachte volledig door het lint. De man heeft de nacht door moeten brengen in een cel.

Groningen: Stadjer overvallen

Een 42-jarige inwoner van Groningen is zaterdagavond overvallen in de Jacob van Ruysdaelstraat. Het slachtoffer werd door een onbekende man bedreigd met een slagwapen. Toen de Groninger weigerde geld te geven sloeg de ca. 20 jarige, blanke man met het wapen. Nadat de onbekende geld had gekregen ging hij er vandoor richting de Paulus Potterstraat. De politie stelt een onderzoek in.

Uithuizermeeden: Hagenezen vernielen brievenbus

De politie heeft zaterdagavond twee jongens uit Den Haag (19 en 16 jaar) aangehouden voor vernielingen in Uithuizermeeden. De politie kreeg een melding dat een groepje jongeren een TNT-brievenbus had gesloopt op het Johan van Veenplein. Ook zou het duo diverse teksten en tekens hebben geklad op de gevel van een supermarkt. Het Haagse tweetal bleek op bezoek te zijn bij een aantal jongeren in Uithuizermeeden. Ze konden in een woning van een kameraad worden aangehouden en zijn voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Omdat een van hen minderjarig was heeft de politie de ouders van de 16-jarige in Den Haag op de hoogte gebracht van de activiteiten van hun zoon. De politie maakt proces-verbaal op.

Heiligerlee: beginnend bestuurder onder invloed tegen lantaarnpaal

Een 27-jarige automobilist uit Nieuwolda is zaterdagnacht met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden op de Provincialeweg in Heiligerlee. De man verloor in een bocht de macht over het stuur en de auto draaide hierdoor om zijn as. De bestuurder kwam er zonder verwondingen vanaf. Hij moest bij de afhandeling van het ongeval een blaastest doen. Daaruit bleek dat hij onder invloed van alcohol was. De bestuurder, die nog geen vijf jaar zijn rijbewijs heeft, had ruim
1,3 promille in zijn bloed. Het rijbewijs van de beginnend bestuurder is daarom in beslag genomen.

Provincie Groningen: alcoholcontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen in de provincie gecontroleerd op rijden onder invloed. Tegen de overtreders is proces-verbaal opgemaakt. Ervaren bestuurders met een promillage boven de 1,3 konden direct een rijbewijs inleveren. Van beginnend bestuurders wordt het rijbewijs ingeleverd als er 0,8 promille alcohol in het bloed zit.

Kiel Windeweer: Op de Zuidlaarderweg werd zaterdagavond en nacht van 145 personen een blaastest afgenomen. Twee bestuurders zaten net boven het toegestane promillage van 0,5.

Aduard: Een 58-jarige bromfietser uit de gemeente Zuidhorn schrok zaterdagnacht zo van een tegemoetkomende politieauto, dat hij op de Burg. van Barneveldweg in Aduard vol een aantal struiken inreed. De man mankeerde niks. Even later bleek wel waarom hij zo was geschrokken, want hij had fors in het glaasje gekeken. In zijn bloed zat ruim 2,1 promille alcohol. Zijn rijbewijs is in beslag genomen.

Veendam: Een Poolse man die verblijft in Winschoten is zaterdagnacht op de Verlengde van Beresteijnstraat in Veendam betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Op het politiebureau bleek dat de 28-jarige man een alcoholpromillage had van 1,75. Zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt.

Groningen: De politie heeft zaterdagavond op het Floresplein een 51-jarige man uit Groningen aangehouden. Getuigen zagen dat de man met zijn auto de gehele rijbaan nodig had. Hij had ruim 1,85 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien bleek zijn auto niet verzekerd en was de APK niet meer geldig.

Marum: Agenten hebben zaterdagnacht in de omgeving van Marum 25 bestuurders gecontroleerd op alcohol. Twee automobilisten hadden te diep in het glaasje gekeken. Een 24-jarige man uit Marum had ruim 1,85 promille alcohol in zijn bloed. Een 47-jarige automobilist uit dezelfde plaats had een promillage van ruim 0,9.

Stadskanaal: Op de Voorste Kamp in Stadskanaal werd een 29-jarige automobilist uit die plaats betrapt. Hij had bijna 1,4 promille in zijn bloed. Het roze papiertje kon hij direct inleveren.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Maandag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N361, tussen Winsum en Vierhuizen, snelheidscontrole
* N363, tussen Uithuizen en de N33, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde zaterdag op diverse plaatsen op snelheid.

Siddeburen, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1267, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 132 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Tolbert, Oldebertweg: aantal geregistreerde voertuigen: 413, aantal overtredingen: 33, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Lauwerzijl, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 415, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 113 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.