Gemeente Delft

Delftse Wetenschapsdag 2009: Kom ook!

Op zondag 25 oktober is iedereen van harte welkom op de Delftse Wetenschapsdag. Het evenement in Delft waar jong en oud worden meegenomen in de wereld van wetenschap en techniek. Bij diverse instellingen en bedrijven kun je je licht opsteken over wetenschap en technologie. Er zijn workshops, lezingen en proefjes. De Wetenschapsdag is van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Welke locaties kun je bezoeken?

Botanische Tuin, Biotechnologie TU Delft, Technika 10 Reis om de wereld met Bio en bekijk bij de afdeling Biotechnologie van de TU Delft de wondere wereld van de micro-organismen door een microscoop. Ontdek de lichtgevende bacteriën in het donker. Kruip in de huid van een TU Delft-onderzoeker en doe zelf proefjes in het pretlab.

Of speur in de Botanische Tuin naar onbekende planten. Isoleer DNA uit Nieuw-Zeelandse kiwi's of reis naar Zuid-Amerika waar je tijdens het 'moordspel' met behulp van DNA de dader gaat ontmaskeren en bezoek de tentoonstelling over Charles Darwin, de grondlegger van de evolutieleer.

Bij Technika 10 kun je in de Botanische tuin diverse techniek workshops doen zoals een eigen zonnewijzer en periscoop maken. Of zet je liever een echte katapult in elkaar?

Deltares
Bij Deltares kun je zien hoe in een golfbassin van 40 bij 40 meter de golven van stormen op schaal worden nagebootst. De nieuwe Golf-Stroom Goot is in werking en je kan zelf onderzoek doen. Kom alles te weten komen over de slappe bodem waarop wij leven. Meet de draagkracht van de bodem in de Geocentrifuge, doe de cursus 'aan de grond' zitten, speel Sondeermeester of ga op Dijkpatrouille. Deze serious games worden door echte professionals gebruikt tijdens hun opleiding.

INHOLLAND
Bij INHOLLAND op het terrein van Deltares kun je proefjes doen die alles te maken hebben met de opleidingen van INHOLLAND. Wat gebeurt er met je voeding tijdens het opwarmen in de magnetron? Waarom varen schepen sneller en harder dan eeuwen geleden? Tijdens de Wetenschapsdag licht Hogeschool INHolland een tipje van de sluier op.

TNO
Kom goochelen met de getallen van TNO op het terrein van Deltares. Vindt uit hoe een computer weet welk getal jij in je hoofd hebt. Het lijkt alsof de computer zelf nadenkt, maar is dat wel zo? Computers kunnen namelijk heel snel rekenen.

Delft Cultuurjaar 2009 Delftse loop der dingen, Lijm & Cultuur Speciaal voor het vierde culturele weekend vindt de De Delftse Loop der Dingen plaats. Een aaneenschakeling van unieke kunst en techniekwerken, die een keten vormen van onontkoombare gebeurtenissen. Er is een speciale werkplaats ingericht zodat jij gezellig mee kan bouwen en je eigen creatie aan de Loop der Dingen kan toevoegen. Vaders en moeders kunnen ook meebouwen. Wethouder Lian Merkx geeft samen met Sipke Jan Bousema om 17.00 uur het startschot voor de kettingreactie van de Loop der Dingen.

Vervoer
Tussen de diverse locaties rijden gratis pendelbussen.

Informatie
Voor het programma en de adressen zie www.delft.nl. De folder is op te halen bij het Toeristen Informatie Punt aan de Hippolytusbuurt en bij de deelnemende instellingen.

De Delfste Wetenschapsdag wordt georganiseerd in het kader van de nationale Oktober Kennismaand 2008 door de Gemeente Delft en verschillende Delftse wetenschaps- en technologiebedrijven en instellingen.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft