Waterschap Rivierenland

Reparatie Diefdijk ter hoogte van Leerdam

In de week van 26 oktober start Waterschap Rivierenland een reparatie aan de Diefdijk ter hoogte van Leerdam (dijkpaal DL 037). De dijk en het wegdek vertonen er scheuren. Het waterschap is verantwoordelijk voor een veilige dijk en een goede weg. De dijk ter plaatse is inmiddels afgesloten voor doorgaand verkeer. De werkzaamheden zullen ongeveer een week in beslag nemen.

De scheuren zijn ontstaan doordat de dijk op deze plaats niet stabiel genoeg is. Het waterschap gaat nu over een lengte van 100 meter de dijk eerst verstevigen met een extra laag klei aan de voet van de dijk. Direct aansluitend repareert het waterschap het wegdek (het waterschap is hier tevens wegbeheerder). Naar verwachting is het werk begin november klaar, waarna de dijk weer open is voor het verkeer.

Het stuk dijk dat nu wordt gerepareerd is een van de stukken van de Diefdijklinie die het waterschap de komende jaren definitief hoopt te versterken. De plannen hiervoor zijn op dit moment in voorbereiding. Bij elkaar opgeteld gaat het bij de Diefdijklinie om een dijkverbetering van circa negen kilometer, die in 2015 klaar moet zijn.

De Diefdijk is een bijzondere dijk. Er komt alleen water tegen deze dijk te staan, wanneer de Betuwe of de Tieler- en Culemborgerwaarden zouden onderlopen als gevolg van een dijkdoorbraak. De Diefdijklinie voorkomt dan dat ook de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden overstromen.