ABVAKABO FNV

Bonden leggen leden twee scenario's voor als cao-inzet

Het is niet mogelijk om de problemen bij TNT op te lossen zonder gedwongen ontslagen en zonder besparing op arbeidsvoorwaarden voor het huidige personeel. Dat is de uitkomst van een onderzoek van vier vakbonden naar TNT. Maar volgens de bonden kan snijden in de kosten wel minder rigoureus dan TNT nu bepleit.

De afgelopen maanden heeft onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, in opdracht van ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak onderzoek gedaan naar de arbeidsvoorwaarden bij TNT Post. De gezamenlijke bonden presenteren vandaag de resultaten van dit onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek vormde het afgewezen principeakkoord voor een nieuwe cao in april. De vakbondsleden van TNT stemden toen tegen een akkoord waarbij werd ingeleverd op arbeidsvoorwaarden in ruil voor werkzekerheid. Kern van het onderzoek van Ecorys vormde daarom de vraag of er alternatieven denkbaar zijn voor het voorkomen van gedwongen ontslagen, zonder dat de huidige arbeidsvoorwaarden van medewerkers worden aangetast.

De conclusie van Ecorys luidt dat een ingrijpende kostenreductie noodzakelijk is. Deze kostenreductie gaat noodgedwongen gepaard met een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, want alleen met een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden kunnen gedwongen ontslagen worden voorkomen. Maar volgens Ecorys zijn minder besparingen noodzakelijk dan TNT aan haar aandeelhouders heeft toegezegd om het bedrijf gezond te houden.

ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak gaan de komende weken hun leden raadplegen over de uitkomsten van het onderzoek. Grofweg zijn er nu twee scenario's waaruit de leden kunnen kiezen: beperkte vermindering van het huidige en toekomstige arbeidsvoorwaardenniveau in ruil voor een garantie dat niemand gedwongen in een uitkering komt. Of behoud van het huidige inkomen met weliswaar een krachtige begeleiding van werk naar werk en een goed sociaal plan, maar zonder garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Sander Martins, bestuurder van ABVAKABO FNV, heeft tijdens de persconferentie een toelichting op het onderzoek van Ecorys gegeven. Verder wordt vandaag een nieuwsbrief naar alle leden van ABVAKABO FNV bij TNT gestuurd.

Het onderzoek van SEO is één van de twee onderzoeken die de vakbonden hebben uitgevoerd naar TNT en de postmarkt. Op de persconferentie van 26 oktober 2009 worden ook de uitkomsten van het tweede onderzoek, uitgevoerd door Ecorys in opdracht van ABVAKABO FNV, FNV Bondgenoten, BVPP CNV Publieke Zaak en CNV Bedrijvenbond, naar de levensvatbaarheid van de postmarkt gepresenteerd. Ook dit onderzoek en het bijbehorende persbericht zijn te vinden op http://www.abvakabofnv.nl. 26-10-2009, TNT