Rechtbank Breda


Levenslang voor moord in Tilburgse hotelkamer en schietpartij in Marseille

Breda, 26 oktober 2009 - De rechtbank heeft een 41-jarige man veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een moord en een schietpartij. De rechtbank acht bewezen dat de man in januari van dit jaar in een Tilburgse hotelkamer een 22-jarige vrouw heeft vermoord. Een half jaar daarvoor, in juni 2008, schoot hij in een snackbar in Marseille op vier mannen.

De man had op 11 juni 2008 in Breda 50.000 euro uit de kluis van zijn werkgever gestolen. Daarna vluchtte hij naar Marseille. Daar kreeg hij op 29 juni 2008 in een snackbar ruzie over bij hem gestolen geld. Hij haalde een pistool en schoot daarmee gericht op de eigenaar van de snackbar en daarna op nog drie mannen, waarvan er één werd geraakt. Uiteindelijk keerde hij met vuurwapens terug naar Nederland. Op 13 januari 2009 ontmoette hij in een hotel in Tilburg de 22-jarige vrouw, met wie hij een relatie had. Ze kregen ruzie en kort na middernacht schoot hij haar in de hotelkamer met een pistool door het hoofd.

De rechtbank acht moord op de 22-jarige vrouw bewezen. Uit de eigen verklaring van de man en het technisch bewijs blijkt dat hij een pistool had meegenomen naar de hotelkamer. Tijdens de ruzie heeft hij dat pistool van het bureau gepakt, doorgeladen en is hij naar de badkamer gelopen om daar van zeer dichtbij het fatale schot te lossen. De rechtbank is van mening dat hij met voorbedachten rade heeft gehandeld, nu hij tijdens deze feitelijke handelingen voldoende tijd heeft gehad om over zijn besluit na te denken.

Hoewel de man zelf ontkent, staat volgens de rechtbank op basis van gevonden DNA-materiaal, telefoongegevens en verklaringen van anderen ook vast dat hij op 29 juni in Marseille op de vier mannen heeft geschoten. De rechtbank acht poging tot moord op de snackbareigenaar bewezen, nu de man terwijl hij het pistool ging halen genoeg tijd had om zich te beraden en gericht heeft geschoten. Bij de schoten op de andere drie mannen acht de rechtbank poging tot doodslag bewezen.

De rechtbank is van mening dat gezien de ernst van de feiten alleen een levenslange gevangenisstraf hier past. In amper zeven maanden tijd heeft de man in twee verschillende situaties met een vuurwapen op mensen geschoten, waarvan één keer met een dramatische afloop. De rechtbank acht het risico op herhaling groot, gezien de criminele levenswijze van de man waarbij vuurwapens een belangrijke rol spelen, een geconstateerde persoonlijkheidsstoornis en onwil om zijn gedrag te veranderen. Aan dit gevaar mag de samenleving volgens de rechtbank niet nog eens worden blootgesteld.

De rechtbank rekent het de man daarbij ook aan dat hij geen duidelijk inzicht heeft gegeven in het waarom van zijn daden, wat het voor de familie van het slachtoffer extra moeilijk maakt het grote verlies te verwerken.

De rechtbank neemt de conclusies van een psycholoog en een psychiater over, die de man typeren als licht verminderd tot geheel toerekeningsvatbaar. Enerzijds heeft de man willens en wetens de grenzen van het toelaatbare opgezocht, anderzijds is bij hem een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd met psychopathische trekken. Voor de tbs-maatregel is volgens de rechtbank echter geen aanleiding, nu uit het onderzoek blijkt dat de man geen noodzaak ziet om zijn gedrag te veranderen en bij terbeschikkingstelling mogelijk sociaal wenselijk gedrag zou laten zien waardoor hij te snel zou vrijkomen.

De man heeft zelf verklaard dat hij zich bezig heeft gehouden met vuurwapenhandel en bezig was met de voorbereidingen voor een gewapende bankoverval. Daarnaast zou hij zich bezig houden met het rippen van weedhokken en zou hij bedreigd worden vanuit het criminele circuit.

Einde bericht

Meer informatie bij de afdeling Communicatie, Marlène Panis of Eefje van den Broek, tel. 076-5311797.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 26 oktober 2009