Technische Universiteit Delft

Nederlandse Delta-kennis en Japanse aardbevingen

In
het kader van het bezoek van premier Balkenende en minister Plasterk aan Tokio, tekenen TU Delft en Keio University op 26 oktober een samenwerkingsovereenkomst. Beide partijen willen de komende jaren intensiever gaan samenwerken op het gebied van onderzoek naar de werking van het 'systeem aarde' (zoals aardbevingen en overstromingen) in relatie tot technologische ontwikkeling en de maatschappelijke en bestuurlijke inbedding daarvan. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar de manier waarop
technische, technologische en
beleidsmatige aspecten vanuit een hedendaags,
mondiale optiek samenkomen bij de aanpak van grootschalige maatschappelijke projecten; bijvoorbeeld veiligheidvraagstukken rond moderne infrastructuren.

Zware aardbevingen

Om zo praktisch mogelijk te kunnen beginnen wordt aansluiting gezocht bij bestaande, hoogwaardige expertise aan beide universiteiten rond aardbevingen en overstromingsrisico's. Van daaruit zal worden gewerkt aan een langere termijn onderzoeks- en samenwerkingsagenda waarbij ook andere onderwerpen aan bod komen. Japan heeft in het verleden
zware aardbevingen meegemaakt en verwacht in de nabije toekomst opnieuw zware schokken. Keio University doet veel onderzoek op het gebied van aardobservatie, met als doel goede modellen te kunnen maken van het verloop van aardbevingen in het verleden en de toekomst. De onderzoekers zijn erg goed
in modellering, mediaontwerp en visualisatie. De
modellen zijn de basis voor het ontwikkelen van 'Early Warning Systems' (waarschuwingssystemen) en besluitvormings- en nazorgsystemen bijvoorbeeld rond aardbevingen. Tokyo beschikt over een groot en ultramodern crisiscentrum die de nodige maatregelen moet aansturen als er een grote aardbeving wordt verwacht of is opgetreden. In Nederland wordt die kennis vooral gericht op gelijkaardige systemen voor overstromingen. De achterliggende aardobservatie, modellen en visualiseringtechnieken zijn vergelijkbaar, waardoor ervaringen gedeeld en over en weer op elkaar betrokken kunnen worden.

Maatschappelijke kant van
technologie

Naast de technologische expertise is Keio University geĂŻnteresseerd in de kennis en ervaring die Delftse onderzoekers hebben met het koppelen van technologische mogelijkheden aan de eindgebruikers en de maatschappelijke en bestuurlijke inbedding van technologieontwikkeling in relatie tot grootschalige maatschappelijke projecten. Denk aan de Delftse expertise op het gebied van deltatechnologie (dijken e.d.), die zowel een technische als maatschappelijke en bestuurlijke component heeft. Ook hebben de collega's in Tokyo interesse in de manier waarop in Delft vraagstukken worden geanalyseerd met systeemmodellen en hoe deze middels Serious Gaming en andere vormen van simulatie maatschappelijk getoetst en beleidsmatig overgedragen worden naar de praktijk. Gezamenlijk beschikken de Delftse en Japanse onderzoekers daarmee over hoogwaardige en internationaal concurrerende expertise op het gebied van bijvoorbeeld de maatschappelijke en bestuurlijke kant van Early Warning Systems, integrated risk management en de organisatie van de besluitvorming rond grootschalige maatschappelijke gebeurtenissen en projecten. Verder staan ook duurzame bedrijfsproductieprocessen, internationaal ketenbeheer, moderne logistieke netwerken en een volgende, op ICT gebaseerde generatie infrastructuren op de gezamenlijke agenda.

Japans bedrijfsleven

Voor Delft is niet alleen het onderzoek dat aan Keio University gedaan wordt interessant, maar ook de verwevenheid met het bedrijfsleven. Prof. Theo Toonen, decaan van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management: "Vrijwel elke onderzoeker bij Keio University werkt in of heeft verbindingen met het bedrijfsleven. Dat is interessant voor onze onderzoekers, maar zeker ook voor de studenten die we uitwisselen." Sinds september studeren drie Japanse uitwisselingsstudenten in Delft en drie Delftenaren bij KEIO. Zij merken nu al dat ze daar een inkijk in bedrijven krijgen die anders heel moeilijk of niet bereikbaar waren geweest. De komende jaren willen de instituten de uitwisseling van studenten en staf uitbreiden.

Balkenende

De bekrachtiging van de nu nog prille samenwerking, vind plaats tijdens een bezoek van Minister-President Balkenende, Minister van OCW Plasterk en het Innovatie Platform aan Japan in het kader van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. Premier Balkenende ontvangt tijdens zijn bezoek een ere-doctoraat van Keio University, dat rechtstreeks is voortgekomen uit de contacten van de TU Delft met Keio. Daarbij zal hij ook een ontmoeting hebben met de drie Delftse studenten die in het kader van het uitwisselingsprogramma bij KEIO verblijven.

Minister Plasterk is namens de Minister-President en met leden van het Innovatieplatform aanwezig bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de TU Delft en Keio. Hij krijgt ondermeer een rondleiding waarbij hij door een 3D-visualisatie van onderzoeksgegevens over de recente aardbevingsgeschiedenis van Japan loopt. "Een indrukwekkende ervaring", zegt prof. Theo Toonen, die het betreffende media-laboratorium eerder bezocht. "Vooral de manier waarop moderne media en visualiseringstechnologie worden gekoppeld aan onderzoek en data-mining is inspirerend. Het is een voorbeeld voor de wijze waarop wij met wetenschappers uit verschillende disciplines op een mondiale schaal de interactie tussen aardobservatie met behulp van satellieten, waterbeheer, technologische mogelijkheden en bestuurlijke aspecten aan elkaar kunnen verbinden. Zo kunnen we al die aspecten behalve wetenschappelijk ook maatschappelijk en beleidsmatig inzichtelijk maken". Om een indruk te geven bekijkt de Minister een eerste voorbeeld van een overstromingssimulatie die is ontwikkeld door Delftse onderzoekers en de afgelopen periode naar het lab in Tokio is omgezet als een eerste proeve van operationele samenwerking.