Ingezonden persbericht


Eindhoven, 26 0ktober 2009

Persbericht

Handig in moeilijke tijden

Noodpakket biedt uitkomst bij rampen

Het zal je maar gebeuren: dagenlang geen stroom, een huis vol water of een ramp waardoor de omgeving afgesloten raakt van de buitenwereld. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de afgelopen jaren is meer dan eens voorgekomen in Nederland. Een noodpakket in huis biedt dan uitkomst. Het pakket helpt je om de eerste uren of dagen na een ramp goed door te komen. De overheid adviseert iedereen dan ook om het noodpakket in huis te halen en begint daarvoor een campagne vanaf 26 oktober.

Ministerie van Binnenlandse zaken: noodpakket in elk huishouden is een must. Rampen kun je niet plannen, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Dat leert de campagne Denk Vooruit ons. Denk Vooruit is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse zaken. Doel van de campagne is om Nederlanders duidelijk te maken dat het heel verstandig is om een noodpakket in huis te halen. Bij rampen hoeft het niet per se te gaan om grote terroristische acties, beklemtoont het ministerie in de campagne. De vuurwerkramp in Enschede en de overstromingen in Limburg zijn voorbeelden van situaties waarin er ook paniek kan uitbreken. In zo'n geval is het verstandig als burgers beschikken over elementaire zaken om de eerste uren of dagen na een ramp door te komen.

Het noodpakket van noodpakket.nl, dat onderdeel is van de Denk Vooruit campagne, bevat de meest essentiële zaken die je in zo'n geval nodig hebt. Het noodpakket is een handige waterdichte tas, met daarin alle elementaire benodigdheden: een radio, een zaklamp, een Oranje Kruis verbandtrommel, watervaste lucifers, lang brandende waxinelichtjes, reddingsdekens, een combitool, desinfecterende handgel en een waarschuwingsfluitje.

Noodpakket ophangen in meterkast, auto of caravan
De overheid adviseert huishoudens om het pakket aan te vullen met privézaken, zoals contant geld en eventuele medicijnen. Vervolgens kan de tas op een goed bereikbare plaats worden gehangen, zoals de meterkast. Dan heb je alles bij elkaar op één plaats. Alle instructies zijn te vinden op de site www.denkvooruit.nl, die in noodsituaties ook als platform gaat fungeren voor communicatie. Natuurlijk zijn alle onderdelen van het Noodpakket ook los te koop op noodpakket.nl, maar handiger is het om een compleet pakket op internet te kopen. Op noodpakket.nl kunt u een noodpakket bestellen. Bedrijven kunnen het pakket ook als opvallend relatiegeschenk aan medewerkers of relaties uitdelen. Meer informatie over het door het Ministerie van Binnenlandse Zaken goedgekeurde noodpakket is te vinden op noodpakket.nl en denkvooruit.nl