Vrije Universiteit Amsterdam

Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie


* Startdatum: 26-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie


* Spreker: G.M. van Dijk


* Promotor: prof.dr. J. Dekker prof.dr. G.J. Lankhorst


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De resultaten uit het promotieonderzoek van Gabriella van Dijk laten zien dat beperkingen in activiteiten bij patiënten met artrose van heup of knie gedurende de eerste drie jaar follow-up relatief stabiel blijven. Tussen patiënten blijken echter grote verschillen te bestaan: sommige patiënten verslechteren, anderen niet.

Het identificeren van prognostische factoren voor de ontwikkeling is dus van groot belang volgens Van Dijk. Het blijkt dat toegenomen pijn, verminderde beweeglijkheid en verminderde spierkracht na een jaar follow-up, comorbiditeit (het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen) en relatief slecht cognitief functioneren voorspellend zijn voor verslechtering van het functioneren. Bij heupartrose speelt vitaliteit eveneens een rol.

Patiënten met artrose van heup of knie ervaren vaak pijn en beperkingen in het dagelijkse leven. Vooral bij oudere patiënten leidt de ziekte tot functioneringsproblemen. Er is echter weinig bekend over de veranderingen die daarin optreden op langere termijn. De relatie tussen verschillende factoren en de problemen die optreden in het functioneren is veelvuldig onderzocht in cross-sectionele onderzoeken. Van Dijk laat zien dat biomechanische factoren, psychologische factoren en klinische factoren te maken hebben met functioneringsproblemen. Het is echter niet bekend of deze factoren ook de ontwikkeling van het functioneren voorspellen. Het doel van Van Dijks onderzoek was dan ook inzicht te krijgen in de functionele ontwikkeling bij oudere patiënten met artrose van heup en knie en de factoren die dat beloop voorspellen.

Van Dijk voerde een longitudinaal onderzoek met een follow-up van drie jaar uit bij 237 patiënten. Deze patiënten werden geselecteerd uit ziekenhuizen en revalidatiecentra. Zij deed metingen met behulp van vragenlijsten en tests die jaarlijks werden uitgevoerd.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam