Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Dorpsontwikkelingsvisie Neede gaat verder onder de naam `NeedeVIP'

* Omdat het belangrijk is dat we van elkaar weten waar met elkaar naar toe willen

De dorpsontwikkelingsvisie, die de gemeenteraad van Berkelland samen met de inwoners maakt, gaat verder onder de naam `NeedeVIP'. De gemeenteraad vindt de mening van iedere inwoner, vereniging, instelling en ondernemer in Neede belangrijk. In de ogen van de gemeenteraad is iedereen die betrokken is bij Neede een `Very Important Person' en dus een VIP. Maar VIP staat voor meer. Neede is een dorp met uitdagingen die we kennen. Maar oplossingen liggen niet voor het oprapen. Het zal een hele puzzel zijn. Als alle VIP's een stukje bijdragen aan de puzzel komt er een visie op Neede 2020: dan weten we van elkaar waar met elkaar naar toe willen. Daarmee is Neede een Vreselijk Interessante Puzzel. En uiteindelijk gaat het om Veel Inspirerende Projecten.

Elk dorp verandert in de loop van de jaren. Door invloeden van buitenaf en door kleine en grote besluiten van de overheid, inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijfsleven. Al deze besluiten hebben invloed op Neede anno 2020. Hoe er wordt gewoond, geleefd en gewerkt. Maar het ene besluit kan het andere later in de weg staan. Daarom is het belangrijk om van elkaar te weten waar je met elkaar naar toe wilt.

NeedeVIP.jpg

Het dorp zijn we met elkaar

Het dorp zijn we met elkaar. De gemeenteraad heeft het initiatief genomen voor het maken van de toekomstvisie en wil graag dat iedereen in het dorp meedenkt en meepraat. Hoe denken de Needenaren dat hun dorp eruit moet zien over tien jaar? Hoe kijken verenigingen en instellingen daar tegenaan en welke kant vindt het bedrijfsleven dat het op moet gaan? Als we daarover in dorpsgesprekken samen gaan denken en overleggen, beginnen we niet vanuit het niets.

Zo'n dorpsontwikkelingsvisie geeft een ruwe schets van de toekomst. Het is voor de komende tien jaar voor iedereen een hulpmiddel om ideeën te toetsen aan een breed gedragen ontwikkelingsrichting. Om de komende jaren met elkaar verder in te vullen en proberen waar te maken. Als je weet wat je wilt en ook wat je niet wilt, dan ben je een goede gesprekspartner. Een gesprekspartner om kansen te grijpen, om gewenste ontwikkelingen voor elkaar te krijgen of om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden.

Gedachten de vrije loop

We gaan uit van het huidige dorp Neede. Dat is ons vertrekpunt. Met haar sterke en zwakke kanten en met haar kansen en bedreigingen. Maar als we willen nadenken over de toekomst die wat verder weg ligt, dan moeten we iets doen wat we niet gewend zijn. Dan moeten we de waan van de dag loslaten. Dan moeten we, niet gehinderd door de problemen van nu, onze gedachten de vrije loop laten. En ons uitspreken over wat we echt zouden willen met ons dorp.

Drie scenario's: en toch niet kiezen
In de opiniërende commissievergadering van 22 september 2009 hebben raadsleden de basis gelegd voor de toekomstvisie door drie mogelijke toekomstbeelden te noemen: drie scenario's voor Neede in 2020. Elk met een eigen thema:

* `Sociaal Neede heeft toekomst

NeedeVIPsociaal.jpg

* `Neede verdient het'

NeedeVIPeconomie.jpg

* `Neede lekker bewust'

NeedeVIPgroen.jpg

Om los te komen van de situatie van vandaag. Niet met de bedoeling om voor één van deze drie richtingen te kiezen. Wel om te laten zien hoe Neede er in 2020 uit kan zien, als we consequent plannen maken en besluiten nemen om die richting in te slaan. Die uitwerking is er: Drie mogelijke beelden van Neede in 2020.

Op 13 oktober 2009 heeft de commissie bestuur zich positief uitgesproken over drie mogelijke toekomstbeelden voor Neede die gebruikt gaan worden bij gesprekken met inwoners, verenigingen, ondernemingen en instellingen in Neede. Vandaag stel de raad de scenario's vast.

* Dorpsvisie Neede, natuurlijk samen met de jongeren
* Needse jongeren krijgen inspraak bij formuleren van dorpsvisie voor Neede

De gemeente Berkelland heeft het project Dorpsontwikkelingsvisie Neede gestart en wil samen met de inwoners van Neede een visie ontwikkelen, waarin staat hoe Neede er in 2020 uit zou kunnen (of moeten) zien. De Needse jongeren hebben een belangrijke rol bij het formuleren van deze nieuwe dorpsvisie. Zij zijn immers de toekomstige inwoners van Neede en omgeving.

De gemeente heeft drie personen benaderd, die gaan helpen om de Needse jongeren te betrekken bij dit project: Joachim Geerdink, Hans Toutenhoofd en Niek ten Hoopen. Zij zijn voor dit project het aanspreekpunt voor de Needse jongeren en zij zullen ook de Needse jongeren benaderen. Dit is een unieke kans om mee te mogen denken met de gemeente. En het is natuurlijk zonde om die kans voorbij te laten gaan.

Heb je interesse om mee te denken over hoe Neede er in 2020 uitziet en val je in de leeftijdscategorie 12 tot eind 20? Kijk dan op www.jongneede.nl of neede.hyves.nl.

Scenario's in D'n Vlearmoes en niet in Achterhoek Nieuws

De scenario's gaan over de kern Neede. En worden daarom ook verspreid als binnenpagina's in D'n Vlearmoes. Krijgt u D'n Vlearmoes niet en wilt u toch weten wat er in de scenario's staat:? U kunt ze vinden op de website van de gemeente onder de link naar NeedeVIP. Of aanvragen via needevip@gemeenteberkelland.nl of 0545-250 250.

Dorpsgesprekken: die mag je niet missen
De gemeente is benieuwd wat de mensen, verenigingen, instellingen en bedrijven uit Neede voor ideeën over de toekomst van Neede hebben. Ook anderen die op de één of andere manier betrokken zijn bij de kern Neede worden van harte uitgenodigd om mee te denken en te praten. Daarom zijn er op 19 november en 2 december dorpsgesprekken met alle inwoners van jong tot oud en de verenigingen. En een apart dorpsgesprek op 9 december met de Needse instellingen en het georganiseerde bedrijfsleven. Met die inbreng gaan we dan de eerste balans opmaken en werken aan een visie die een gezamenlijke lijn uitzet voor de toekomst.

Als je ook maar een klein beetje bij Neede betrokken bent, mag je deze bijeenkomsten eigenlijk niet missen. De bijeenkomsten beginnen om 20.00. De zaal is om 19:30 open.

Voor inwoners en verenigingen:

* donderdag 19 november in partycentrum 't Haantje, Borculoseweg 111, Neede;

* of woensdag 2 december in het theater in het Assink Lyceum, Julianastraat 12a, Neede.

Voor ondernemers en instellingen:

* woensdag 9 december in het theater in het Assink Lyceum, Julianastraat 12a, Neede.

Bij D'n Vlearmoes zit op 27 oktober een aanmeldingskaart voor de dorpsgesprekken. Op de kaart kunt u ook uw ideeën over Neede kwijt. En kunt u aangeven waar u zelf uw schouders onder wilt zetten. Als u zich aanmeldt weten we ongeveer op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Krijgt u D'n Vlearmoes niet of gebruikt u liever de mail, dan kan dat via NeedeVIP@gemeenteberkelland.nl. Ook stellen wij het op prijs als u ons dan per mail uw ideeën laat weten. U kunt zich ook aanmelden via de het algemene telefoonnummer van de gemeente: 0545-250 250.

Geen visie zonder enthousiaste mensen en inspirerende projecten.

Visie kan niet zonder enthousiaste mensen en een enthousiast gemeentebestuur,die er samen de schouders onder zetten om de visie uit te voeren. Tijdens gesprekken zullen ongetwijfeld inspirerende projecten opborrelen. Hele haalbare ideeën waarmee betrokkenen zelf aan de slag kunnen gaan en waarmee geen of weinig kosten zijn gemoeid. Maar ook projecten die op korte termijn misschien kansloos lijken omdat er bijvoorbeeld geen geld voor is. Toch is het belangrijk om ook projecten die nu niet haalbaar lijken te noemen en vast te houden. Wie weet wat voor kansen er over een paar jaar zijn. Voor projecten die passen in de ontwikkelingsvisie die we met elkaar breed dragen moeten we ons gezamenlijk gaan en blijven inspannen om ze haalbaar te maken. Op kortere of op langere termijn.

Klankbordgroep

Bij het maken van een dorpsontwikkelingsvisie is het belangrijk dat mensen die het dorp en de dorpsgemeenschap goed kennen meedenken in het proces. Hoe bereiken we iedereen in het dorp? Welke aandachtspunten zijn er bij het betrekken van iedereen bij de visie. Hoe bereiken we iedereen, dus ook de jongeren in Neede? Op maandag 12 oktober is de klankbordgroep voor het eerste bij elkaar geweest. Alle aanwezigen vertelden wat zij met Neede hebben wat hun grootste wens voor Neede is.

U zit met vragen?

Hebt u vragen en wilt u meer weten over waarom een dorpsontwikkelingsvisie voor Neede wordt gemaakt? De Gemeenschapsraad Neede en de gemeente kunnen zich dat voorstellen. Vragen zoals: Er is toch al vaker een visie gemaakt? En nog lang niet alles is uitgevoerd! We weten toch wat we willen? Het is toch duidelijk: er moeten meer winkels komen in de Oudestraat.

Om die vragen te kunnen stellen en daar antwoord op te krijgen, houdt de Gemeenschapsraad Neede een thema-avond:

* donderdag 12 november in partycentrum 't Haantje, Borculoseweg 111, Neede. Ook deze avond begint om 20.00 uur. U bent vanaf 19.30 uur welkom.

Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit om op de thema-avond te komen en mee te doen aan de dorpsgesprekken. En vooral ook: laat ons uw ideeën weten.

Wijk/regio Neede
Mutatiedatum 26/10/2009