Gemeente 's-Hertogenbosch

14-10-2009
Speciale vuurshow op Bossche Bevrijdingsdag

Ter gelegenheid van de herdenking en viering van 65 jaar bevrijding van 'sHertogenbosch wordt op dinsdag 27 oktober een bijzondere vuurshow georganiseerd op de Diezebrug. De vuurwerkshow begint om 21.00 uur en duurt 20 minuten. Het publiek kan op het voorterrein van de Citadel, de kades langs de Zuid-Willemsvaart en Oliemolensingel het vuurwerk volgen. Het speciale vuurspektakel is geïnspireerd op de zware strijd van de Welsh Divisie rond deze brug. Een korte historische uitleg. beeldmerk kleur

Een kleine Bossche strijdgroep van de Raad van Verzet (RVV) stond al vanaf 1 oktober 1944 op drie geheime plaatsen rond de Diezebrug opgesteld. Zeven RVV-ers hadden de taak om de brug onbeschadigd aan de oprukkende Britten over te dragen op het moment dat zij dichtbij de brug waren aangekomen. Commandant Carel van der Donck had een plan gemaakt dat tevoren aan de 53ste Welsh Divisiestaf van generaal Ross werd overhandigd. Daar is geen gebruik van gemaakt. In de half donkere ochtend van 24 oktober 1944 zag een Brits peloton van vijftig man dat de brug niet bewaakt werd en stormde naar de overkant, waarbij kistjes dynamietladingen - waarmee de Duitsers de brug hadden ondermijnd - in het water lagen. Aan de overkant van de brug werd in een van de huizen langs de oprit een post gevestigd. Daarin werden twee slapende mannen van de RVV wakker gemaakt. Zij waren stom verbaasd dat zij al bevrijd waren.

Ook de Britten waren verbaasd dat de brug zo snel zonder strijd genomen was. Hun eigen tanks stonden nog in Rosmalen op de spoorbaan. Inmiddels hadden de Duitsers lucht van de zaak gekregen en met tanks met infanterie zetten zij het gevecht rond de brug en het Brugplein in. De Britten werden teruggedreven over de brug, wat de Duitsers de mogelijkheid gaf om opnieuw dynamietladingen aan te brengen. Herstel van de ontstekingen lukte echter niet meer. Een Duitse tank vuurde een welgemikt schot af op de brug, waardoor de Diezebrug volledig werd opgeblazen. De 50 Britse soldaten zagen daarmee hun snelle succes in rook opgaan. Vijf van hen sneuvelden en lagen wekenlang begraven op het Brugplein. De anderen werden gevangen genomen. De RVV-mannen konden - vermomd als vluchtelingen- ontsnappen. (Gebaseerd op het Diezebrugverhaal uit het boek: `October 1944, Den Bosch bevochten en bevrijd' van Luc van Gent)

Het vuurspektakel symboliseert deze slag en wordt aangeboden door de gemeente 'sHertogenbosch en de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch. Het concept van de vuurshow is ontwikkeld door Marc Eysink Smeets (MESSO communicatie) en Lieven Slabbinck (Divi-Divi Special effects). De Diezebrug is vanwege de vuurshow op dinsdag 27 oktober van 19.00 tot 22.00 afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Brabanthallen.