NEN


Drinkwaterleidingen nog schoner

vrijdag 16 oktober 2009, 16:02

Voor drinkwaterinstallaties geldt in ons land de norm NEN 1006. Maar er is een nieuwe Europese norm op komst: de vijfdelige NEN-EN 806. Over de veranderingen in de leidingwaternormen houdt NEN een bijeenkomst op 27 oktober en 8 december van dit jaar.

De nieuwe norm is van belang voor alle partijen die nieuwe drinkwaterinstallaties aanleggen of bestaande drinkwaterinstallaties wijzigen en beheren.

RIVM
In oktober 2007 verscheen het onderzoeksrapport van het RIVM over het voldoen van leidingwaterinstallaties aan de eisen en geldende voorschriften. Daaruit bleek dat een op de vijf bestaande en nieuwe collectieve leidingwaterinstallaties een verhoogd risico op verontreiniging vertoont.
Vooral voor nieuwbouw is dit opmerkelijk, aangezien deze installaties moeten voldoen aan de in januari 2002 gewijzigde voorschriften en de eisen in NEN 1006. Deze norm helpt bij het veilig, functioneel en duurzaam ontwerpen, installeren en beheren van leidingwatersystemen.

Bijeenkomst
Bezoekers van de bijeenkomst krijgen antwoord op vragen als: welke ontwikkelingen gaan er plaatsvinden voor leidingwaterinstallaties? En wat is de relatie tussen deze ontwikkelingen en de huidige NEN 1006? De bijeenkomst wordt geleid door Eric van der Blom, lid van de normcommissie `Functionele eigenschappen leidingwaterinstallaties'.