Universiteit van Amsterdam

Twintig jaar na de val van de muur: Frans Timmermans en Martin Šimek in gesprek met studenten

Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De val symboliseert de vreedzame omwenteling die in de herfst van 1989 een einde maakte aan de scheiding tussen Oost- en West-Europa. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans en radio- en televisiepresentator Martin Šimek komen op dinsdag 27 oktober naar de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor een bijeenkomst waarin stil wordt gestaan bij de betekenis van dit belangrijke moment.

Timmermans en Šimek halen persoonlijke herinneringen op aan de val van de Muur. Ook gaan ze met studenten in gesprek over de gevolgen voor Oost en West, de lessen en inzichten die de val van de muur heeft gebracht, en de betekenis van het verdwijnen van het IJzeren Gordijn - op individueel niveau en in the greater scheme of things.

Over de sprekers
Frans Timmermans (1961) is staatssecretaris voor Europese Zaken. Voor hij de politiek inging werkte Timmermans voor de Hoge Commissaris voor de nationale minderheden van de OVSE Max van der Stoel, voor Eurocommissaris Hans van den Broek, en op de Nederlandse ambassade in Moskou. In november 1989 stapte Timmermans met vrienden in de auto naar Berlijn om getuige te zijn van de val van de muur.

Martin Šimek (1948) is radio- en televisiepresentator, cartoonist en columnist. Hij vluchtte in 1968 uit Praag toen Warschaupactlanden de Praagse Lente - de ontspanning van het communistische regime in Tsjecho-Slowakije - bloedig onderdrukten.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdelingen Geschiedenis en Europese Studies van de UvA, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijd, locatie en deelname
De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. De toegang is vrij.