Gemeente Tilburg

Persbericht
21 oktober 2009

Eenrichtingsverkeer op Cityring vanaf 27 oktober

Parkeergarages en winkelpromenades goed bereikbaar

De werkzaamheden aan de Cityring liggen op schema. Op dinsdag 27 oktober start het werk aan het kruispunt van de Schouwburgring met de Bredaseweg en de Noordhoekring. Dat is het moment waarop op de Noordhoekring eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd en autoverkeer alleen nog in de richting van de Spoorlaan kan rijden. Daarmee is op nagenoeg de gehele Cityring de eindsituatie een feit. Alleen op de Spoorlaan blijft het voorlopig nog mogelijk om in twee richtingen te rijden. Ondanks alle werkzaamheden, zijn de parkeergarages en de winkelpromenades en het kernwinkelgebied gewoon bereikbaar. De invoering van het eenrichtingsverkeer zorgt ervoor dat enkele parkeergarages via een andere route te bereiken zijn.

Werkzaamheden

In de nacht van maandag 26 oktober op dinsdag 27 oktober wordt het kruispunt Schouwburgring - Bredaseweg - Noordhoekring aangepakt. Hiervoor is het nodig om het gehele kruispunt die nacht volledig af te sluiten. Daarna blijven, rekening houdend met het eenrichtingsverkeer op de Noordhoekring, alle rijrichtingen mogelijk. Door de omvang van de werkzaamheden en de tijdelijke verkeersmaatregelen kan er verkeershinder ontstaan. De aannemer doet er alles aan om de hinder tot een minimum te beperken.

Vanaf 28 oktober is er weer autoverkeer mogelijk vanuit de Piusstraat naar de Paleisring. De parkeergarage Emmapassage is dan ook weer via die route bereikbaar. Het kruispunt van de Ringbaan West met de Bredaseweg is vanaf maandag 19 oktober weer opengesteld voor verkeer. De parkeergarage Louis Bouwmeesterplein is dus ook weer vanuit de Bredaseweg bereikbaar.

Cityring

De Cityring, die gevormd wordt door de Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring, wordt aangelegd om de binnenstad van Tilburg ook in de toekomst bereikbaar te houden. Door een toename van het aantal auto's wordt het drukker op de weg, vooral op de kruispunten. De bestaande wegen om het centrum waren daar niet op berekend. Het eenrichtingsverkeer zorgt voor een verbeterde doorstroming.

Fietsers blijven wel in twee richtingen rijden over vrijliggende fietspaden. Voor voetgangers komen er brede trottoirs. Waar mogelijk komen bomen en hagen die een positief effect hebben op de luchtkwaliteit. De servicestrook zorgt voor ruimte voor (gehandicapten)parkeerplaatsen, laad- en losplaatsen, taxistandplaatsen, bushaltes en uitvoegstroken. Naast de servicestrook maken ook de nieuwe lantaarnpalen en het straatmeubilair onderdeel uit van een kunstproject, dat door Studio's Müller en van Tol uit Amsterdam is vormgegeven.

Als de Cityring in 2012 helemaal klaar is, heeft deze overal twee rijstroken. Auto's rijden dan in één richting met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor een betere doorstroming. Op de Paleisring is te zien hoe de volledige Cityring eruit komt te zien. Voor meer informatie over de aanleg van de Cityring: www.tilburg.nl/cityring.

Route garages binnenstad:
Garage Bereikbaar via:

Louis Bouwmeesterplein

· Bredaseweg - Lange Schijfstraat - Zomerstraat
· Korvelseweg - Zomerstraat

· Schouwburgring - Lange Schijfstraat - Zomerstraat

Emmapassage

· Piusstraat - Piusplein - Paleisring

· Heuvelring - Piusplein - Paleisring

Koningsplein

· Piusstraat

· Heuvelring - Piusplein - Paleisring - Bisschop Zwijsenstraat

Heuvelpoort

· Heuvelring

Pieter Vreedeplein


· Spoorlaan - Magazijnstraat

Tivoligarage

· Spoorlaan

Knegtelgarage

· Spoorlaan - Gasthuisring

---