FNV

Jongerius en Wientjes nemen Wajong-waaier in ontvangst

Een kartonnen Wajong-waaier met tips & tricks en informatie voor werkgevers en werknemers over hoe om te gaan met een Wajonger (jonggehandicapten). Dat biedt FNV Jong aan Agnes Jongerius, voorzitter FNV vakcentrale en Bernard Wientjes, voorzitter VNO NCW aan. De tips in de waaier zijn bedoeld om de Wajonger aan het werk te houden.

Want hoe ga je nu om met een Wajong-collega die extra ondersteuning nodig heeft? Tip: wijs een mentor aan op de werkvloer. Naast tips bevat de waaier ook concrete verhalen van Wajong-jongeren.

Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong: '''Eén op de drie Wajongers verliest binnen 1 jaar weer zijn of haar werk. Zelfs bij plaatsingen waarbij een jobcoach is ingezet is het risico op uitval nog steeds erg hoog. Dat kan anders. Dat kan beter. Wij hopen met de Wajong-waaier werkgevers en werknemers te helpen met concrete tips en informatie om de uitval onder jongeren tegen te gaan''.

De afgelopen jaren is het aantal jonggehandicapten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering sterk toegenomen. De instroom in de Wajong-regeling is ten opzichte van 2002 met 40 procent gestegen. Het percentage werkende Wajong'ers is laag, terwijl de uitval hoog is. Ruim eenderde van de Wajongers valt na het eerste jaar terug in een uitkering en na 3 jaar is ruim 40% uitgevallen.

De hoge uitval zit met name in de geringe begeleiding, gebrek aan aanpassingen op de werkvloer om werken mogelijk te maken en gebrek aan kennis en acceptatie van werkgevers en collega's over hoe om te gaan met een Wajonger.

De waaier wordt breed verspreid en gaat onderdeel vormen van het informatiepakket dat de werkgever ontvangt wanneer hij met een Wajonger in zee gaat.

Wie en Wat: Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong biedt Wajong-waaier aan Agnes Jongerius en Bernard Wientjes aan

Wanneer: 27 oktober 2009, 15.00 ­ 17.00 uur

Waar: Bierbrouwerij De Prael, Oudezijds Voorburgwal 30, 1012 GD Amsterdam



FNV