Gemeente Noordenveld

gemeentehuis

Wakend oog in hal gemeentehuis

Gepubliceerd op: 22 oktober 2009

Vanaf 27 oktober is in de hal van het gemeentehuis in Roden, het wakend oog te bewonderen.

"Dit kunstwerk is aangeschaft van het geld dat we als geschenk van de Provincie Drenthe mochten ontvangen ter gelegenheid van de nieuwbouw van het gemeentehuis", aldus burgemeester Hans van der Laan. "Het is erg plezierig dat we zijn geslaagd bij een lokale kunstenaar, Evert van Fucht uit Roderwolde. Zijn werk, bestaande uit grillige vormen, sluit esthetisch goed aan bij de belijning en de gekozen materialen in de publiekshal van het gebouw. Fascinerend om te zien."

Evert van Fucht: "Door experiment en manipulatie met diverse bronslegeringen, ontstaat er materiaal dat ik door middel van lassen en smeden tot beelden verwerk. Mijn onderwerpen en inspiratie haal ik uit de natuur. Mijn werk gaat over overlevingsdrang, emoties, mythen en dromen en de tijdelijkheid van alles, uitgedrukt in het aangetaste uiterlijk van het materiaal. Ik vind het een uitdaging om vormen te maken die zowel op planten lijken als op dieren. Mijn beelden bieden vanuit elke invalshoek een veranderend perspectief." Evert van Fucht is autodidact en exposeert al sinds 1992. Niet alleen in Drenthe, maar ook in overige provincies is zijn werk te bewonderen geweest, net als in België en in Duitsland. Hij werkt zowel vrij als in opdracht en met kleine en met grote formaten.

Het wakend oog

De gedachte achter dit kunstwerk is, dat alle levende organismen zich bewust zijn van hun leefomgeving door middel van waarnemen. In dit beeld staat het waarnemen centraal net als in de gemeente Noordenveld, waar ook het waarnemen centraal plaatsvindt.

Het College onthult het kunstwerk op 27 oktober om 13.00 uur in de hal van het gemeentehuis.