Gemeente Edam-Volendam

Rekenkamercommissie presenteert onderzoeksrapport

Vergunningverlening Edam-Volendam tegen het licht gehouden

De Rekenkamercommissie van de raad van de Gemeente Edam-Volendam heeft haar onderzoek naar de vergunningverlening in onze gemeente afgesloten en zal het rapport op 27 oktober aan de raad aanbieden tijdens de raadsvergadering.
Vergunningverlening is voor de inwoners van onze gemeente een belangrijke zaak. Of het nu gaat om een bouwvergunning of organiseren van een evenement; het is een moment waarop de inwoners direct contact hebben met de gemeente. Gemeenteraadsleden krijgen vaak de meest wilde verhalen over vergunningverlening te horen. Dit was reden voor de Rekenkamercommissie het vergunningstelsel eens tegen het licht te houden en te onderzoeken of de vergunningverlening in onze gemeente rechtmatig, doeltreffend, doelmatig en integer is. Tevens is de werkwijze in Edam-Volendam gelegd naast die in andere gemeenten van vergelijkbare omvang. 127 inwoners die recent een vergunning hebben aangevraagd, zijn telefonisch benaderd over hun ervaringen bij het aanvragen van de vergunning. Daarnaast zijn dossiers ingekeken en zijn de deskundigen bij de gemeente geïnterviewd.
Het doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in de wijze waarop vergunningen worden verleend en de gemeente waar mogelijk aan te geven wat voor lessen er zijn te leren voor de toekomst. De algemene conclusie uit het onderzoek is dat de wijze waarop vergunningen worden verleend in Edam-Volendam overeenstemt met wat onder normale omstandigheden van een gemeente mag worden verwacht. Niet altijd is de noodzaak van een vergunning helder en er zijn daarom nog vereenvoudigingen mogelijk. De inwoners zijn over het algemeen goed te spreken over de wijze van vergunningverlening, vinden de kwaliteit van de vergunningverlening goed en zijn tevreden over de informatievoorziening. Er is ook waardering voor de klantvriendelijkheid bij de ambtenaren.
In vergelijking met andere gemeenten liggen deze resultaten op het niveau van het landelijk gemiddelde.
Aan de andere kant is geconstateerd dat de verwerkingscapaciteit bij de gemeente krap is, waardoor vergunningen niet altijd in de daarvoor gewenste tijd kunnen worden afgehandeld. En mede daardoor kan er onvoldoende worden ingespeeld op nieuwe landelijke regelgeving zoals bij de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Ook zijn er suggesties voor verbetering van de inwoners uit de gemeente.

Het complete onderzoek is te lezen op de internetpagina van de gemeente onder bestuur en organisatie > gemeenteraad > rekenkamercommissie.

Om het huidige niveau te handhaven en te verbeteren moet er nog wel het een en ander gebeuren.

De Rekenkamercommissie komt dan ook met de aanbeveling om uit te laten zoeken:

- Hoe de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht op zo kort mogelijke termijn kan worden ingevoerd en wat voor middelen en menskracht daarvoor nodig zijn. Tevens moet aangegeven worden hoe men om wil gaan met de invoering van de Wet Dwangsom, de Europese Dienstenrichtlijn, de Wet Elektronische Bekendmakingen en de Lex Silencio Positivo (deze houdt kort gezegd in dat een vergunning geacht wordt verleend te zijn bij het uitblijven van een antwoord van de gemeente).
- Hoe wordt omgegaan met de voorstellen van de Rekenkamercommissie over deregulering (vereenvoudiging) per vergunning, waaronder het voorstel over een aangepaste toetsing/handhaving van bouwvergunningen.


- Of en hoe de suggesties van de inwoners die aan het onderzoek hebben meegewerkt voor verbetering van gemeentelijke behandeling, kunnen worden uitgevoerd.

- Hoe de klantvriendelijkheid bij het verlenen van vergunningen kan worden verbeterd zonder daarbij de beginselen van behoorlijk bestuur uit het oog te verliezen (bv. door zo laat toestemming te geven voor een evenement dat het niet meer mogelijk een bezwaarschrift in te dienen). Een voorbeeld is de mogelijkheid om als gemeente actief vooruit te denken en organisatoren van de bekende evenementen 4 weken voor de datum waarop de vergunning bij de gemeente binnen moet zijn (net als een tandarts) een herinnering te sturen.

Tijdens de raadsvergadering van 27 oktober besluit de gemeenteraad of zij deze aanbevelingen al dan niet zal overnemen.