Gemeente Enschede

Ondertekening uniek samenwerkingsverband

Start Regionale Bedrijfsschool Voedingsmiddelenindustrie

Dinsdag 27 oktober om 16.00 uur start formeel de regionale bedrijfsschool voor de voedingsmiddelenindustrie (RBV) bij Boermarke BV aan de Staalsteden 17 in Enschede. Die middag wordt tevens de officiële naam van de RBV in Twente onthuld.
De behoefte aan een bedrijfsschool is ontstaan, bij de voedingsmiddelen-industrie in de regio, vanuit de overtuiging dat binnen afzienbare tijd een tekort aan gekwalificeerde medewerkers binnen deze sector ontstaat. Met name om die reden, hebben enkele ondernemingen in de regio, samen met de Stichting Innofood en AOC Oost Training & Projecten, het initiatief genomen om te komen tot de oprichting van een regionale bedrijfsschool voor de voedingsmiddelen-industrie.

Uniek samenwerkingsproject
De RBV is een uitzonderlijk project waarin verschillende organisaties samenwerken: de deelnemende bedrijven uit de
voedingsmiddelenindustrie, de werkpleinen, leerwerkbedrijven en opleidingsinstituten. Ook de werkwijze is uniek daar op basis van de door de bedrijven kenbaar gemaakte personeelsbehoefte, wordt gezocht naar beschikbare mensen, die vervolgens door de leerwerkbedrijven en opleidingsinstituten worden opgeleid voor een baan in de voedingsmiddelensector.

Platform voor belanghebbende partijen binnen voedingsmiddelenindustrie Doel van het platform is onder andere om onbenut alternatief arbeidspotentieel in te zetten, om zodoende structureel aan de instroombehoefte van nieuw personeel te voldoen. Primair gaat het hierbij om mensen die als werkzoekende staan ingeschreven bij de regionale Werkpleinen. Dat kunnen ook mensen zijn, die nog niet gekwalificeerd zijn voor een functie in de voedingsmiddelenindustrie en dus via de RBV worden opgeleid. Daarnaast heeft deze RBV als doelstelling om gekwalificeerde mensen voor de sector te behouden. Een overschot aan personeel bij het ene bedrijf, kan beter worden benut voor de vervulling van vacatures bij een ander bedrijf in de sector, dan dat deze mensen de sector verlaten. Tevens hopen de deelnemende bedrijven middels de RBV ook het imago van de sector verbeteren en optimaliseren.

Organisatie
De RBV is een grotendeels `virtuele' organisatie, met als primaire doelstellingen het opstellen van een personeelsplanning, het coördineren van vraag en aanbod en het organiseren van de opleidingen van en voor de participerende bedrijven uit de
voedingsmiddelenindustrie.
Het bestuur wordt gevormd door vijf personen; drie personen vertegenwoordigen de regionale voedingsmiddelenindustrie, één persoon als vertegenwoordiger van het AOC/ROC en één afvaardiging vanuit de regionale Werkpleinen.

Geplaatst: 26 oktober 2009.

26 oktober 2009