Gemeente Westvoorne


Begroting 2010

In oktober worden de begroting 2010 en de meerjaren begroting 2011 - 2013 in de raad behandeld. U bent daarbij van harte welkom. De vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in Rockanje op dinsdag 27 oktober vanaf 20.00 uur en op donderdag 29 oktober vanaf 13.00 uur. De deur van het gemeentehuis gaat een half uur voor aanvang van de vergaderingen open.

Begroting 2010 Westvoorne: ondanks recessie verhoging OZB beperkt

Â

Net als vrijwel alle Nederlandse gemeenten heeft ook Westvoorne te kampen met financieel zwaar weer door de economische recessie. Ondanks de financiële crisis betekent dit voor de inwoners van Westvoorne dat er nauwelijks sprake is van verhoging van de ozb tarieven. Daar tegenover staat dat er binnen de gemeente geen ruimte is voor nieuw beleid.

Â

Om tot een sluitende begroting te komen is behoorlijk bezuinigd. Hierdoor hoeven de belastingtarieven in Westvoorne niet meer dan 1% trendmatig te stijgen. Een uitzondering is het rioolrecht. Dit heeft echter niets te maken met de gewijzigde economische situatie. Een voorstel hiervoor wordt behandeld in de raadsvergadering van november.

Â

Er is een pakket met bezuinigingsmaatregelen ingezet om het tekort van
1,1 miljoen te dichten. De bezuiningsmaatregelen zijn onder andere het uitstellen van onderhoud en herstraten van openbare wegen, een vacaturestop en het inzetten van reserves.

Â

Hoewel de inwoner van Westvoorne zoveel mogelijk ontzien wordt, betekent een sluitende begroting niet dat 2010 een gemakkelijk jaar zal worden. Gemeentelijke taken met financiële consequenties moeten keer op keer zorgvuldig onder de loep worden genomen.

Â

Voor de jaren 2011 en verder lopen de begrotingstekorten nog verder op. Omdat voor het jaar 2010 al ingrijpend is bezuinigd, kan financiële ruimte dan alleen nog gevonden worden in het schrappen van taken. Daartoe zal in het voorjaar 2010 een discussie gevoerd worden om in beeld te brengen wat de kerntaken van de gemeente Westvoorne zijn en waarop bezuinigd kan worden. Voorstellen voor het inzetten van nieuw beleid worden uitgesteld tot de kerntakendiscussie.

Te downloaden:

* begroting 2010.pdf (1,71 MB)

* samenvatting begroting 2010.doc (69 KB)

Begroting 2010