Frans Timmermans en 20 jaar Val van de Berlijnse Muur

De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 luidde het vreedzame einde in van de scheiding tussen Oost- en West-Europa en maakte de weg vrij voor de toetreding tot de Europese Unie van 10 voormalige Oost-Europese landen.

Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans staat in verschillende publieksevenementen stil bij het 20 jarig jubileum van de val van de Berlijnse muur.

Hij geeft op 27 oktober van 16.00 tot 18.00 uur een gastcollege in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, samen met Martin Šimek, radio- en televisiepresentator, cartoonist en columnist aan de Uva, en Angelika Wendland, documentaliste bij het Duitsland Instituut te Amsterdam. Zij halen daarbij o.a. persoonlijke herinneringen op aan de val van de Muur en gaan met studenten in gesprek over de gevolgen voor Oost en West, over lessen en inzichten, over wat het verdwijnen van het IJzeren Gordijn betekent op een persoonlijk niveau en de betekenis ervan in een bredere context. Voor verdere informatie www.uva.nl/actueel.

Op 4 november 2009 neemt hij deel aan een debat met publicist Paul Scheffer en journaliste, columniste en schrijfster Nausicaa Marbe, onder leiding van André Gerrits (European Studies, Universiteit van Amsterdam), in Nutshuis (Den Haag) van 20.00 tot 21.30 uur.

Tot slot is hij op 8 november 2009 van 15.30 tot 18.00 uur aanwezig bij twee onderdelen van de Culturele Zondag in Utrecht. Het thema is Niemandsland en de bijeenkomst staat geheel in het teken van 20 jaar Val van de Muur en Berlijn. Om 15.30 uur verzorgt hij in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen een inleiding en neemt deel aan het programma van Dieuwke van Ooij. Zij maakte voor de Nova zomerserie korte documentaires over plekken waar het IJzeren Gordijn zich bevond. Enkele personen die optraden in de documentaires en andere interessante gasten schuiven aan. Om 17.30 uur is Frans Timmermans, samen met burgemeester Wolfsen van Utrecht, te vinden op het Stadhuisplein, waar zij een daar opgebouwde muur, met boodschappen van deelnemers aan de Culturele Zondag, omver zullen trekken.

Noot voor redacties (