Wageningen Universiteit en Researchcentrum

27 okt 2009

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 061

Klimaatverandering zal naar verwachting niet gaan zorgen voor ernstige tekorten in de Amerikaanse landbouw. In Brazilië, waar het veel warmer is dan in de VS, blijken wel degelijk hogere opbrengsten in de landbouw mogelijk. Dat betogen onderzoekers van Plant Research International en Wageningen UR Glastuinbouw, beide onderdeel van Wageningen UR, in een brief in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De brief is een reactie op een eerder verschenen artikel in PNAS van economen van de Columbia University en de Universiteit van North Carolina. De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat de productiviteit van maïs, soja en katoen in de VS scherp zal dalen als de huidige opwarming van de aarde doorzet en voorspellen dalingen tussen de 30 en 82 procent.

Een nog al pessimistische visie vinden de Wageningse onderzoekers, onder leiding van eerste auteur dr.ir. Bastiaan Meerburg. Zij stellen dat in de berekeningen de Amerikanen er vanuit gaan dat met name het optreden van extreme hitte voor de gewassen een probleem vormt. Meerburg c.s. hebben daarop een analyse gemaakt van de situatie in de regio Mato Grosso in Brazilië. Uit die analyse blijkt dat daar met temperaturen die de door de Amerikanen genoemde grenswaarden in de Verenigde Staten ruimschoots overschrijden â gemiddeld 118 dagen per jaar komt de temperatuur uit boven de 35 graden Celsius -, voor bijvoorbeeld soja en katoen hogere opbrengsten worden gehaald dan op dit moment in de VS.

âWij beschouwen dan ook de situatie niet zo pessimistisch als de Amerikanen. Bedrijfsvoering en raskeuze blijken een belangrijke rol te spelen en kunnen de negatieve effecten van klimaatverandering compenseren of zelfs overtreffen.", zeggen de onderzoekers.