Eindelijk cao voor de woningcorporaties

27/10/2009 09:48

CNV Hout en Bouw

Na tien maanden onderhandelen ligt er eindelijk een akkoord voor een nieuwe cao voor de woningcorporaties. De cao geldt van 1 januari 2009 t/m 31 december 2010.

In de nieuwe cao gaan de lonen omhoog met 2,5 procent (1,5 procent per 1 oktober 2009 en één procent per 1 januari 2010. Ter compensatie van de gemiste loonstijging over 2009 tot 1 oktober wordt in november eenmalig 1,25 procent van het jaarloon betaald. Alle vergoedingen, behalve de kilometervergoeding voor dienstreizen stijgen per 1 januari 2010 met 2,5 procent. Voor dienstreizen wordt een bodemvergoeding van 25,- euro per dag ingevoerd.

De nieuwe cao wordt sterk gemoderniseerd. Werknemers krijgen extra faciliteiten voor de ontwikkeling van hun carrière. Er komt een internet faciliteit waarmee alle werknemers hun carrièrewensen en mogelijkheden voor zichzelf in beeld kunnen brengen. Ook krijgt iedere medewerker een persoonlijk loopbaanbudget van

4.500,- euro ter vrije besteding voor dit doel.

Verder krijgt de nieuwe cao het karakter van een minimum-cao, waarbij op ondernemingsniveau aanvullende regelingen op maat kunnen worden afgesproken. In de cao zelf staan kaderregelingen die van toepassing zijn zolang er op ondernemingsniveau met de OR geen alternatieve regeling wordt afgesproken.

Partijen lagen maandenlang ver uiteen. Werkgeversorganisatie Aedes wilde een minimale cao waarbij ondernemingsraden op het niveau van de corporaties over resterende onderdelen onderhandelen. Ook wilden zij een loonlijn die ten koste van de lagere inkomens de topinkomens zou begunstigen, aangevuld met verslechteringen in de verlofregelingen. "Die aanval op de cao is afgeslagen", concludeert Aart van den Brink, onderhandelaar namens CNV Hout en Bouw. "Nu ben ik tevreden over het bereikte akkoord. Mede doordat daarin een modern loopbaanbeleid is afgesproken, zal ik het met een positief advies aan de leden van de bond voorleggen."





http://www.cnvwoondiensten.nl

http://www.cnvhb.nl