Ministerie van Financiën

Nederland loopt geen winstbelasting mis

Nieuwsbericht | 27-10-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

Ten onrechte is gesteld dat Nederland 16 miljard euro aan winstbelasting zou mislopen bij multinationals. Professor Michielse kwam op dit bedrag door te berekenen wat het zou opleveren als Nederland zou gaan heffen over de winsten van buitenlandse dochterondernemingen.
Hij vergat te zeggen dat dit zo slecht is voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid dat het naar alle waarschijnlijkheid geen extra opbrengst zou opleveren.

Nederlands heeft sinds 1918 in de vennootschapsbelasting (Vpb) een deelnemingsvrijstelling. Winsten die in het buitenland worden belast, worden in Nederland niet nogmaals belast. Dit geeft in Nederland gevestigde concerns in het buitenland een zelfde concurrentiepositie als het lokale bedrijfsleven. Hetzelfde geldt voor het uitgebreide netwerk van belastingverdragen. Dit is essentieel voor de Nederlandse concurrentiekracht, en essentieel in een globaliserende economie. Zonder deze deelnemingsvrijstelling, die overigens in steeds meer landen wordt toegepast, bestaat het risico dat hoofdkantoren naar het buitenland verdwijnen. Hierdoor zal Nederland echt belastingopbrengsten mislopen.

Alle ondernemingen worden voor hun in Nederland verrichte activiteiten in Nederland belast. Dit geldt ook voor multinationals die wereldwijd actief zijn. Een belangrijk element in deze discussie is de problematiek van excessieve renteaftrek in de vennootschapsbelasting. Deze staat los van de deelnemingsvrijstelling. Naar schatting gaat het hierbij om 1 à 2 miljard euro aan gederfde belastingopbrengst. Het aanpakken van dergelijke renteaftrek vereist een zorgvuldige afweging van verschillende belangen. Om voor multinationals en mkb-ondernemingen een gelijk speelveld te behouden, is hiervoor een wetsvoorstel in voorbereiding.

Meer informatie


* Reactie op de Zembla-uitzending over Nederland als belastingparadijs
Kamerbrief | 26-10-2009 | Belastingen algemeen

Verwante dossiers


* Belastingen op inkomen, winst en vermogen