Gemeente Langedijk


* Aanleg bergbezinkbassin en ombouw gemaal Rozenlaan

Aanleg bergbezinkbassin en ombouw gemaal Rozenlaan

27 okt 2009 00:00 -
De gemeente start eind oktober met de aanleg van het bergbezinkbassin bij het plantsoen Rozenlaan in Sint Pancras en andere werkzaamheden aan de riolering. Een bergbezinkbassin is een grote ondergrondse bak die dient om rioolwater te bergen bij hevige regen. De aanleg van het bergbezinkbassin is een van de maatregelen die door de gemeente Langedijk worden getroffen om de riolering te verbeteren en is onderdeel van de uitvoering van het gemeentelijke rioleringsplan (GRP).
Het bergbezinkbassin wordt aangelegd onder het plantsoen in de Rozenlaan. Na het inrichten van het werkterrein en het vrijmaken van verharding en obstakels, wordt een damwandkuip gemaakt door het inbrengen van damwandplanken. Er wordt niet geheid maar een trillingarme techniek gebruikt met een hoogfrequent trilblok. Tijdens het plaatsen van de damwanden worden trillingsmetingen verricht. Zodra de damwandkuip gereed is wordt de grond binnen de kuip ontgraven tot ca. 3,5 m diepte en een bemaling wordt geplaatst om de bouwput droog te maken en te houden. Dan kan de bouw beginnen en wordt binnen de bouwkuip het bergbezinkbassin. Daarna worden de aan- en afvoerleidingen aangelegd onder andere in de Rozenlaan. Hiervoor is tijdelijk bij de Rozenlaan slechts een rijbaan beschikbaar. Dan wordt weer aangevuld met grond en wordt de gehele constructie aan het oog onttrokken. Tot slot wordt de inrichting van het terrein weer in oude staat hersteld en worden nieuwe bomen geplant. Het gemaal Rozenlaan, bij het kruispunt Rozenlaan-Destreelaan wordt geheel gereviseerd en aangesloten op de reeds aanwezige persleiding in de Rozenlaan.

De werkzaamheden starten eind oktober. De werkzaamheden duren naar verwachting circa 21 weken dus tot in maart 2010, onder voorbehoud dat geen vertraging optreedt door slecht weer, vorst of bijzondere omstandigheden. Gedurende de uitvoering van de werkzaamheden blijven de woningen bereikbaar. Het verkeer zal hinder ondervinden doordat bestrating moet worden opgebroken en parkeerplekken tijdelijk niet kunnen worden gebruikt.