Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer wint Reizigersprijs

De gratis fietsenstallingen bij de OV-haltes hebben Zoetermeer de ROVER Reizigersprijs 2009 opgeleverd. In Hilversum nam een gelukkige wethouder Pieter Smit de prijs aan uit handen van jurylid Auke Bijlsma. Uit de voorgedragen gemeenten waren er naast Zoetermeer nog twee steden genomineerd, te weten Purmerend en Ameland. ROVER had reizigers gevraagd naar goede voorbeelden van gemeentelijk OV-beleid. De jury oordeelde uiteindelijk dat Zoetermeer de beste papieren had. Het juryrapport vermeld onder meer: 'Deze gemeente (Zoetermeer) vertoont de nodige daadkracht. In een tijd waarin het OV steeds meer `ontmenselijkt', kiest de gemeente voor een oplossing die maatschappelijk verantwoord en mens- en reizigersvriendelijk is. Ook het feit dat niet alleen gekozen is voor bemenste fietsenstallingen bij de grote knooppunten, maar ook voor OV-haltes die zich elders in de keten bevinden, vindt de jury een pluspunt. En de combinatie met RandstadRail is in de ketengedachte een mooie, waar de andere gemeenten van deze lijn een voorbeeld aan kunnen nemen. Weliswaar niet vallend binnen het bereik van de reizigersprijs levert deze aanpak ook nog een bijdrage aan de werkgelegenheid.'

De jury was voorts van mening dat gemeenten de reizigers en daarmee ook ROVER erg gelukkig maken als zij een dergelijk initiatief nemen. 'Vooral in deze tijd, waar de keuze voor het `ontmenselijken van het OV' veelal de voorkeur krijgt. Dat geldt ook voor fietsenstallingen, die steeds meer automatisch worden. Reizigers vinden dat niet prettig, en de gemeente Zoetermeer heeft laten zien dat het ook anders kan', aldus het juryrapport.

Daarnaast beloonde de jury de gemeente Purmerend met de oeuvreprijs voor de langdurige (al vanaf de 70-er jaren) en consequente inspanning die de gemeente zich samen met elkaar opvolgende vervoerders heeft getroost om zorg te (blijven) dragen voor een goed en hoog frequent OV-netwerk van en naar Amsterdam. De gemeente Ameland kreeg een eervolle vermelding, omdat zij zich bereid toont om op te komen voor burgers, ondernemers en toeristen als het om het OV gaat - ondanks het feit dat de provincie (als opdrachtgever voor het OV) het soms laat liggen.