ABVAKABO FNV in gelijk gesteld door SER

27/10/2009 11:27

ABVAKABO FNV

Thuiszorginstellingen Brabant hebben bonden te laat en slecht ingelicht bij fusie

Vakbond ABVAKABO FNV heeft een klacht ingediend bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER over de wijze waarop de bonden zijn geïnformeerd over de overdracht van personeel van TanteLouise/Vivensis naar TSN West-Brabant. De bonden werden te laat en onzorgvuldig ingelicht door beide werkgevers. Het was daarom voor ABVAKABO FNV niet mogelijk een tijdig oordeel te geven en zijn leden adequaat te ondersteunen. Op grond van de SER Fusiegedragsregels hoort een ondernemer bij fusie de betrokken bonden hiervan tijdig in kennis te stellen en te informeren, zodat de bonden op deze wijze afdoende de belangen van hun leden kunnen behartigen. ABVAKABO FNV is in het gelijk gesteld.

Marlieze Warnaar, bestuurder Zorg van ABVAKABO FNV: "De thuiszorg begint steeds meer op het wilde westen te lijken. Alles gaat om geld. De tarieven waarvoor gemeenten aanbestedingen uitschrijven zijn veel te laag, vaak zelfs onder de kostprijs. En veel werkgevers leggen de rekening wel erg gemakkelijk bij het personeel neer. We zijn daarom erg blij met de uitspraak. We hopen dat werkgevers het voortaan uit hun hoofd laten de vakbonden buiten de deur proberen te houden bij een fusie of overdracht van personeel."

De Bergen op Zoomse zorginstelling TanteLouise/Vivensis beheert zowel verpleeg- en verzorgingshuizen, als een thuiszorgafdeling waar ongeveer 400 medewerkers werkten. De zorginstelling besloot haar thuiszorgpersoneel op 23 maart 2009 over te dragen aan TSN en lichtte drie dagen daarvoor de bonden in; te laat en te summier. Ook het personeel is te laat geïnformeerd; op 6 maart 2009. ABVAKABO FNV heeft hierop een klacht ingediend bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER. De commissie geeft ABVAKABO FNV op alle punten gelijk. TanteLouise/Vivensis heeft zich niet gehouden aan de informatieplicht aan vakbonden.

De gevolgen voor personeel zijn ernstig. TSN West-Brabant, onderdeel van schoonmaakbedrijf ASITO, heeft flink gesneden in de kosten om mee te kunnen doen aan de aanbesteding van gemeente. De rekening hiervan is neergelegd bij het personeel en daardoor is veel onrust ontstaan. Er zijn ontslagen gevallen en de achterlopende administratie leidt tot een grote klachtenstroom.