Dienstenbond CNV

Nieuws

27 oktober 2009

Nederlander hecht zeer aan wekelijkse rustdag

Winkelen op zondag voor meeste Nederlanders niet relevant

Het debat over de verruiming van de winkeltijdenwet wordt vaak gevoerd vanuit de veronderstelling dat de gemiddelde Nederlander graag de winkels op zondag open ziet. Een meerderheid van de Nederlanders zou ook geen enkel probleem hebben met een verdere verruiming van de winkeltijdenwet. Een onafhankelijk onderzoek dat CNV Dienstenbond onlangs liet uitvoeren laat echter het tegendeel zien. De helft van de ondervraagden is het zeer eens tot eens met de huidige winkeltijdenwet die bepaalt dat de winkels maximaal 12 koopzondagen per jaar open mogen zijn. Slechts een kwart is het er niet mee eens. Tweederde van alle Nederlanders is bovendien zeer gehecht aan de zondag als rustdag en vindt het belangrijk dat werken dan even niet op de eerste plaats komt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlander op zondag vooral invulling geeft aan allerlei sociale activiteiten, waaronder bezoek aan familie en vrienden. Ruimte voor rust, recreatie en sport worden ook vaak genoemd. Voor minder dan een kwart van de mensen geldt dat zij op zondag graag kunnen winkelen (22%). 41% geeft aan dat (zeer) onbelangrijk te vinden.

Slechts 15% van de ondervraagden geeft aan op zondag te willen werken zonder extra betaald te worden. 42% wil alleen werken op zondag als er extra betaald wordt. De overigen (43%) willen helemaal niet werken op zondag. Deze uitkomsten onderschrijven de bevinding van CNV Dienstenbond dat medewerkers alleen om financiële redenen vrijwillig werken op zondag. Dat impliceert tevens, dat als de toeslag op zondag verdwijnt, zoals de werkgevers willen, de druk op vaste werknemers om te werken alleen maar zal toenemen.

Meer dan de helft (60%) is het oneens met de stelling dat de kleinere winkeliers niet moeten klagen als ze weggeconcurreerd worden door grotere bedrijven die wel op zondag open gaan. Daaruit blijkt dat de Nederlander wel degelijk sympathie heeft met de kleine winkelier en begrijpt waarom deze problemen heeft met de zondagsopenstelling.