Erasmus Universiteit Rotterdam

Leefsituatie Oost-Europese arbeidsmigranten in kaart gebracht

Faculteit der Sociale Wetenschappen start groot onderzoek

De afgelopen jaren is in Nederland is het aantal tijdelijke arbeidsmigranten uit Midden-en Oost-Europa fors toegenomen. Om meer zicht te krijgen op de leefsituatie en arbeidspositie van deze groep migranten worden in de periode 2009-2010 ruim vijfhonderd arbeidsmigranten uit Polen, Roemenie en Bulgarije geïnterviewd. Het project borduurt voort op het onlangs uitgekomen Risbo-rapport `Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa'. Hieruit kwam onder andere naar voren dat slechts een derde van deze arbeidsmigranten stond ingeschreven in het gemeenteregister en driekwart geen Nederlands spreekt.

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het NICIS-institute en negen gemeenten; Breda, Den Haag, Dordrecht, Hillegom, Katwijk, Moerdijk, Rotterdam, Westland en Zundert. Medio 2011 wordt het rapport opgeleverd.
Het project start officieel op woensdag 28 oktober 2009 met een paneldiscussie op de Erasmus Universiteit Rotterdam met burgemeesters en wethouders van de deelnemende gemeenten. Prof.dr. Godfried Engbersen verzorgt de inleiding. De paneldiscussie wordt geleid door prof.dr. Jack Burgers.