Partij van de Arbeid

Berman leidt EU-waarnemers in Afghanistan

PvdA-europarlementariƫr Thijs Berman is aangesteld tot leider van de waarnemersmissie van de Europese Unie bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan. De Europese commissaris van externe relaties Benita Ferrero-Waldner heeft Berman donderdag benoemd.

'Bij deze tweede ronde zijn er dezelfde risico's als bij de eerste: aanslagen en fraude. Maar als we willen dat Afghanistan op eigen benen kan staan en de buitenlandse troepen daar kunnen vertrekken, zijn geloofwaardige verkiezingen essentieel', licht Berman toe. 'Alleen met eerlijke verkiezingen kan een regering gezag verwerven onder de bevolking. Een onafhankelijke waarnemersmissie is daarom even belangrijk als het sturen van een vredesmacht.'

Berman is in het Europese Parlement voorzitter van de Afghanistan-delegatie. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan vindt 7 november plaats.

EU-waarnemers zijn de garantie dat er een onpartijdige analyse komt van de verkiezingen, noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van de uitslag. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was het de EU-missie van 120 waarnemers, geleid door de Franse generaal Philippe Morillon, die als eerste vaststelde dat er omvangrijk was gefraudeerd. Ruim een kwart van de uitgebrachte stemmen is nadien ongeldig verklaard.

Het streven is om opnieuw 120 Europese waarnemers aan te stellen, maar door de korte voorbereidingstijd is het volgens Berman onzeker of dat lukt.